Може ли ваксиниран да пренася инфекция?

Отговорът в момента е "нямаме представа"

Може ли ваксиниран да пренася инфекция? | StandartNews.com

Ваксините на Оксфорд/"Астра Зенека" и "Янсен" се очаква скоро да бъдат предадени за одобрение в Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), стана ясно в началото на втората виртуална среща на експерти от агенцията с обществеността.

Одобрени са тези на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", като именно за тях бяха дадени подробности от Хералд Енцман, който ръководи един от комитетите на лекарствената агенция:

"За разлика от други ваксини, тези две не съдържат вируса и дори части от него. Тези ваксини създават план как организмът да реагира, за да изгради имунитет срещу вируса.

И двете вече одобрени ваксини са с много висока ефективност, а при проведените проучвания основно заболели от Covid-19 е имало в контролните "плацебо" групи, обясни Енцман, цитиран от БНР.

"Въпросът е дали ваксинираните хора все още могат да пренасят инфекцията, т.е. да продължават да заразяват, въпреки че те не са болни. Нашата надежда е, че ваксините ще ни помогнат и в тази битка, но истинският отговор в момента е "нямаме представа".

"Това не е краят на пандемията. С други думи, дори и когато имаме ваксини и те станат достъпни, нашият живот няма да стане както преди.

Все още ще трябва да спазваме социална дистанция, да носим предпазни маски на лицето и да вземаме добре познатите ни мерки за защита. Моля ви, не се отпускайте сега. Това е много, много важно".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай