Мобилни екипи за ваксинация /ОБНОВЕНА/

Създават и денонощни кабинети, съобщи министърът

Мобилни екипи за ваксинация /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Денонощни кабинети за ваксинация осигуряват здравните власти, за да отговорят на желанието на българите за масова имунизация. Отделно ще има и мобилни екипи. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с шефа на Александровска – проф. Борис Богов, дадоха извънреден брифинг пред лечебното заведение за мерките, които държавата взема, за да отговори на желанието на българите да се имунизират срещу коронавируса.

ВИЖ ОЩЕ: Ангелов разпореди 24-часова имунизация

И днес, още от тъмно, се оформиха огромни опашки в цялата страна. Колоната пред ВМА се виеше през целия двор на Академията до ул. „Георги Софийски”.

Хората започнаха да се редят за инжекция близо час преди началото на работното време на ваксинационния кабинет във Военномедицинската академия в София. Там имунизират само с "АстраЗенека", останалите ваксини са изчерпани, съобщиха от лечебното заведение.

"За съжаление имаме само векторни ваксини вече, само на "АстраЗенека". Хората, които искат да се ваксинират с друга ваксина, се записват в изчаквателен списък. Имат право на избор да изчакат", коментира професор Венцислав Мутафчийски, който и днес ваксинираше желаещите.

10 стола са отделени за имунизиране.

Ваксинационният център на ВМА ще работи до 17 ч. в неделя и до 20 ч. в делничните дни.

Българи, надеждата е във вашите ръце. Моля ви, вярвайте на науката, каза Ангелов. Пред Александровска напливът също бе огромен.

От 3 март започва да действа електронната регистрация, съобщи министърът. 318 кабинета в страната ще осигуряват ваксинация. В електронната заявка всеки от нас ще може да посочва и каква ваксина иска.

Ангелов категорично отрече информациите, че АстраЗенека не е достатъчно ефективна.

"Желаещите да се ваксинират в цялата страна са хиляди, опашките са много. Имаме достатъчно количества ваксини", каза още Ангелов.Утре в Александровска болница ще бъдат увеличени ваксинационните места с още четири, обяви министърът.

Ангелов каза още, че обмислят от утре в следобедните часове да продължават "зелените коридори", а там, където опашните продължават, има възможност за разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите градове.Всеки български гражданин без значение от здравния му статус, може да се ваксинира в цялата страна, също и чуждите граждани - тук има много чуждестранни студенти, те също ще бъдат ваксинирани. Няма да остане гражданин, който да иска да се ваксинира и да не бъде ваксиниран, добави Ангелов.

"Това, което искахме да постигнем го постигнахме - хората повярваха и се надявам това да продължи, усилията са направени", обобщи Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай