Министър Ангелов: Ние сме във война

Ако хората не вярват на държавата и продължава да се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде

Министър Ангелов: Ние сме във война | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов за пореден път по време на брифинга на Националния оперативен щаб призова за спазването мерките за ограничаване на заразата от коронавирус.

"Ние сме във война, в която трябва да спасим колкото се може повече български граждани. Трябва всички да разберем, че ако сега спазваме всички наложени мерки и се лишим от някои права, толкова по-бързо ще можем да си ги върнем. Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът с неговото поведение. Отново има недоверие. Ако хората не вярват на държавата и продължава да се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки, няма да стигнем до никъде".

Заетостта на леглата за неинтензивни е 46%, а за интензивни е 25 %.Голям натиск върху системата има в Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Търговище и Шумен. В Пловдив 60% от местата в болниците са заети, в Разград 70%, а в Шумен е 172% такава е заетостта на леглата в страната, като в Шумен са заети и открити най-много места за лечение на коронавируса.

4330 са положителните медицински лица. Активни са 2313 души или почти половината от тях,заяви още проф. Ангелов. Починали са общо 31 от медицинските специалисти. Ситуацията е сложна, каза още здарвният министър. "Ние сме във война, и трябва да победим, чрез мерките."

Решението на зелените коридори, беше обсъдено със самите възрастни хора, и с организации които ги подкрепят. Самите възрастни са поискали зелени коридори в два часови диапазона, обясни здравният министър.

Излекуваните за седмица са 5766, а общо за тази седмица са 3105 души. "Ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи", заяви Ангелов.

Министърът коментира и случката с пациентите в Пловдив, оставени да чакат на стълбите, които починаха. "Това е само върхът на айсберга за това, което се случва заради нереформираната здравна система", каза той. Професорът обясни, че ситуацията изглежда ужасяваща, но отвътре нещата може да са по-различни. 

"Когато се реформира образованието, бяха дадени огромни пари. Това трябва да се случи и със здравеопазването. Да се направят държавни, стратегически болници. Сега виждаме на кои можем да разчитаме. В София са 5-6 такива", каза Ангелов. Но тези болници не са такива, каквито са в Европа - модерни и оборудвани. В много от болниците, които са павилионен тип, няма асансьори, няма топла връзка между сградите. "Реформата не е завършена и това е резултатът", отсече министърът. Но посочи, че в условията на пандемия не е моментът да се прави това.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай