Мерят температурата на хора по сухопътните граници

ГКПП "Кулата" е единствената граница, където се извършват проверки за коронавируса

Мерят температурата на хора по сухопътните граници | StandartNews.com

Дежурни служители на РЗИ-Благоевград вече втори ден проверяват всички пътници, влизащи у нас от Италия, преда БНТ.

От вчера сутринта до днес са проверени над 100 души. До момента няма човек с установена температура или някакви оплаквания, казват дежурните медици.

Екипите измерват температурата на влизащите и вписват данните им и информация, къде ще останат под карантина. Предават формуляра на общопрактикуващия лекар или се свързват с колегите от съответното РЗИ, които наблюдават човека.

ГКПП "Кулата" е единствената граница, където се извършват проверки за коронавируса, защото от тук минава основният поток от Италия с фериботите. При необходимост може да се изпратят екипи и на другите ГКПП.

В болницата в Петрич вече има определено място за изолация при необходимост.

Също от вчера на граничния пункт на "Дунав мост" работи медицински пункт, който следи за пристигащи от Италия и Китай.

Това са част от превантивните мерки срещу навлизането и разпространението на коронавирус. Двама служители на Регионалната здравна инспекция ще разпитват пътниците и ще раздават анкети за попълване.

През граничен пункт "Дунав мост" на денонощие минават над 1000 превозни средства от автомобили и автобуси до тежкотоварни камиони. От вчера има денонощни дежурства на Регионалната здравна инспекция, а служителите на място работят със защитни маски и ръкавици.

През изминалата вечер не е имало пристигащи пътници с подобна грипоподобна симптоматика. Регистриран е един пътник, който пристига от Милано и е студент в Русенския университет. Препоръчана му е карантина в 14-дневен срок след измерена телесна температура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай