Понеделник,

Математик очерта апокалипсис

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Ден, след като България оглави най-черната статистика в Европа – по смъртност от коронавирус, математик очерта истински апокалипсис.  Д-р Лъчезар Томов от НБУ прогнозира, че с темповете на разпространение на заразата в момента може да се стигне до 5000 смъртни случая седмично.

Имаме доста сериозна надвишена смъртност. Има много сериозна смъртност извън официалната, част от която се дължи на вторични ефекти от претоварената здравна система, заяви пред БНТ математикът д-р Лъчезар Томов. По думите му е напълно възможно да се мине седмична смъртност над 5000 души при очаквани 2000. Математикът смята, че при добро провеждане на частичния локдаун, трябва да има поне 50% спад на новите случаи на ден.

„От там ще има и осезаем спад в болниците”, добави той. „Едно от най-успешните затваряния в Европа беше българското до юни”, посочи математикът. „Трябваше да реагираме в края на януари. Ако бяхме мислили предварително, затварянето щеше да е до април, можеше да имаме нула заразяване, през есента щяха да тръгнат нещата по друг начин”, коментира той. „Всичко в тази зараза е въпрос на комуникация. Вирусът общува по-добре от нас”, подчерта д-р Томов. Според него черният петък няма да доведе до сериозен ръст на новозаразените. „Притеснителни са двете седмици след 8 декември и след коледните празници заради семейните събирания”, обясни още математикът. „Най-оптимистичните оценки са до 14-15% заразени”, посочи той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички