Масова ваксинация може да почне до 14 дни

Това заяви шефът на Пирогов д-р Асен Балтов

Масова ваксинация може да почне до 14 дни | StandartNews.com

 

В рамките на две седмици ще може да се поставят 300 000 дози от "АстраЗенека", ако се вземе решение да не се пази втора доза. Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” директорът на Пирогов проф. д-р Асен Балтов.

,,Логистично ваксината на "АстраЗенека" е много по-лесна за разпространение и употреба. Разчитаме, че ще се включат и общопрактикуващите лекари. Ваксината изисква обикновен хладилник между 2 и 8 градуса. В един флакон има 10 дози, може да седи и на стайна температура до 24 часа без да е отварян, до 6 часа, ако е отворен. В рамките на 6 часа трябва да ваксинираме 10 души, за да се употреби изцяло флакона. Това е ефектът на бързо разпространение и ваксиниране на много хора'', коментира проф. Балтов.

В рамките на следващите четири седмици очакваме да дойдат 300 000 дози. Ако в понеделник се вземе решение, най-вероятно ще започне употреба на всички пристигнали дози.

„В момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици”. По думите му, в момента, в който ваксините са налични в страната, ще бъдат поставени максимално бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай