Лъжат, че задължително ще се ваксинираме за К-19

България е демократична страна, в която подобни неща не могат да бъдат задължителни

Лъжат, че задължително ще се ваксинираме за К-19 | StandartNews.com

Пулмологът д-р Александър Симидчиев разкритикува фалшивата новина, че някой би ни накарал да се ваксинираме задължително, когато науката създаде така чаканата ваксина срещу коронавируса.

Симидчиев не вижда подобна възможност, защото България е демократична страна, в която подобни неща не могат да бъдат задължителни в индивидуален план, а единствено в обществен.

„Целта на ваксините е да повишат общественото здраве и да намалят разходите за здравната система, ограничавайки рисковете от по-тежки последствия“, каза още пулмологът в предаването "Беновска пита" по Канал 3.

Специалистът бе категоричен, че спазването на противоепидемичните мерки ще има положителен ефект, както върху причинителя на пандемията - COVID-19, така и върху добре познатите респираторни вируси, които традиционно настъпват по нашите ширини през есента. „Ако спазваме мерките за физическа дистанция, ще имаме благоприятен ефект и върху есенните респираторни болести“, каза д-р Симидчиев.

„Препоръчвам на новия здравен министър да слуша, за да разбере, а не да слуша, за да отговори, когато се среща с представителите на различните болници“, каза той по адрес на целите пред доц. д-р Костадин Ангелов, който оглави здравното министерство за остатъка от мандата на настоящото правителство.

Симидчиев допълни още, че родното здравеопазване има нужда от поне 10-годишна национална стратегия, което означава, че целеустремената работа и реформа трябва да се сподели между няколко поредни правителства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай