Локдаун на Острова - какво е позволено

Училищата, обществените тоалетни и парковете остават отворени

Локдаун на Острова - какво е позволено | StandartNews.com

От полунощ в Англия влязоха в сила нови мерки срещу коронавируса. Затворени са всички магазини, освен тези за хранителни стоки, а препоръките към хората са да си останат по домовете.

До началото на декември англичаните ще живеят в условията на ограничения заради втората вълна от коронавируса. „Локдаунът“ влезе в сила след гласуване в парламента с 516 гласа „за“ срещу 38 „против“. Повечето от гласували „против“ са от управляващата  Консервативна партия на премиера Борис Джонсън, които смятат, че карантината е пагубна за икономиката и е безсмислена, защото не дава желаните резултати, съобщи БТВ. 

За разлика от предния път – сега англичаните могат да се срещат с приятели на открити обществени места, но при едно условие – да са на социална дистанция. Правителството подчерта, че дава приоритет на образованието – училищата, колежите и университетите ще остават отворени. При първото затваряне обучението се провеждаше онлайн. 

Правителството специално заяви, че обществените тоалетни могат да останат отворени. Заради широко коментираното оплакване от затварянето им предния път, което е довело до нарушаване на благоприличието от граждани, които са нямали възможност да ги ползват.

Паркове и замъци няма да затварят. Ако през май месец седенето на пейка се тълкуваше като нарушаване на правилата, освен ако човек не си почива от упражненията на открито, сега слънчевите бани в парка са разрешени. Позволено е до двама приятели да сядат  на една пейка в парка.

Правителството се притеснява от последствията от затлъстяването, психичното здраве и други проблеми, причинени от физическата  неактивност по време „локдауна“. За разлика от първото затваряне, зъболекарите и оптиките ще работят. По-рано премиерът Джонсън опита да успокои критиците на строгите мерки и обеща, че няма да има продължаване на карантината след 2 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай