Четвъртък,

Лепенки срещу ковид в нета - лъжат ли ни?

От: Стандарт -
181
Лепенки срещу ковид в нета - лъжат ли ни?
A
A
A

Реклами на лепенки за тяло срещу коронавирус заливат сайтове за продажби. 

Дали става въпрос за лечебно средство или поредна измама в интернет - екипът на NOVA провери случая след сигнал от зрители.

През последните седмици конкретните лепенки активно се предлагат в сайтовете за споделено пазаруване.

Според офертите продуктът ефективно подпомага лечението на коронавирус и подсилва имунната система. А резултатът от лечението идвал след броени дни.

В интернет има и редица оферти на продукти, които ни предлагат антибактериално и антивирусно действие.

В търсене на бързи ефекти срещу симптомите на коронавирус, в интернет се открива оферта за експресно пресичане на инфекцията.

Според обявата лечебният ефект идва от тези лепенки, които се използват при COVID-19, други вируси и настинки.

Чудодейните стикери унищожават четири групи патогени и активират работата на имунната система, става ясно още от обявата.

За да провери как действат лепенките, според инструкциите, екипът на телевизията звъни на телефона, оставен в обявата.

В обявата подробно е описано и как се използват лепенките, за да се пребори вируса.

Според указанията лепенките се поставят на определено място по тялото и по точна схема. Има и детайли около състоянието и лечението на пациента, върху когото ще се използват лепенките.

Репортерът на телевизията и търговецът договарят детайлите около поръчката. Търговецът иска телефон и имена и обяснява, че лепенките могат да бъдат изпратени само по куриер до посочен офис. Предлага да се купят също и няколко допълнителни опаковки за защита на имунитета.

Офертата с чудодейните лепенки се открива и в други сайтове с обяви.

От асоциация "Активни потребители" смятат, че офертата с лечебните лепенки е поредната измама в интернет, а магическите им свойства трудно могат да се докажат.

"Слабите ни места като потребители са страхът и изкушението. И точно там паразитират всички видове измами. Няма как да вярваме на подобна оферта при положение, че в целия свят стотици хиляди лекари и хиляди институти работят по темата за създаване на лекарства и ваксини, и накрая изведнъж се появява в малки обяви в интернет твърдение, което ще излекува пандемията, която блокира света, срещу 18 лева. Не е възможно това", казва пред NOVA Богомил Николов от "Активни потребители".

За да претендира за лечебно действие един продукт трябва да е минал през редица изпитвания и да е регистриран от Агенцията по лекарствата, обясняват от фармацевтичния съюз. Подобна информация обаче не се открива никъде в описанието на лепенките.

"Нямат право да претендират за лечебно действие. На всеки му се иска да има бързо решение на този проблем. Това няма как да стане толкова бързо. Нито имат някакви изпитания тези лепенки. Това е абсолютно незаконно", категоричен е Димитър Маринов.

"Продуктите, които се използват в медицината, подлежат на различни видове регистрации, одобрения и т.н. Те не се предлагат свободно на пазара. А в случая имаме претенции, които са не само към медицински изделия, а дори за лечение. Понякога нерегламентираните лекарства могат да бъдат много опасни", обясни още Николов.

Телевизията подава сигнал и до контролните органи. От Комисията за защита на потребителите започнаха проверка за нелоялна търговска практика, която цели да заблуди потребителите.

"Направили сме контролна покупка, тъй като е необходимо да извървим целия път за наличие на нелоялна търговска практика. Както е известно към момента и с официалните позиции на СЗО, и на всички авторитетни международни медицински институти – такова надеждно лечение е на път, но все още не е открито. Така че всички подобни неща навяват съмнения за некоректност и всеки един отделен случай – ще бъде разследван", заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Освен, че ползата от подобни продукти е съмнителна, те могат да предизвикат и странични здравни ефекти, предупреждават експертите.

Гаранция за състава и лечебния ефект на всеки продукт, който претендира за такова действие, дават само аптеките и дрогериите, припомнят от бранша. Инструкциите за използването на лепенките обаче са изключително професионално написани, което лесно може да заблуди потребителите, предупреждават специалистите.

Кутия от 10 лепенки се продава за 18 лв., а ефектът с пресичането на инфекцията идва бързо, обещават рекламите.

Контролът в интернет на продукти, които претендират за чудодейни лечебни ефекти, е труден, признават експертите. Което води до бум на подобен тип измами.

Ако контролните органи установят нелоялна търговска практика, продавачът ще бъде санкциониран с глоба от 1000 до 30 хил. лв.

От началото на пандемията комисията вече откри такива нарушения при обяви за спирт за горене, който се рекламираше като дезинфектант, хипноза срещу коронавируса и продукти, които претендират, че имат антибактериално действие, всъщност нямат.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com