Лекари се пазели от ковид с торби за боклук

Колеги, които загубиха живота си, бяха наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска, разказват медици

Лекари се пазели от ковид с торби за боклук | StandartNews.com

Двама български лекари - д-р Елена Радева и съпругът й д-р Константин Николов, от години живеят и работят във Франция, а сега са част от медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Стотици сменени ръкавици, запотени шлемове. Пациент след пациент. Стая след стая. От месеци лекарите на първа линия живеят в епицентъра на пандемията от COVID-19.

Специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева е стъпила смело на първа линия в три COVID отделения. През 2002 г. напуска Пловдив и оттогава живее във Франция заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог.

От 10 години работят в департамента Ойз, Северна Франция, откъдето идва и новината за първия смъртен случай на вируса в страната, а с него и страхът от незнанието.

"Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани. Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период", разказа д-р Елена Радева.

"COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми", допълва д-р Радева, съобщи БТВ.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

"По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела", обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

"Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма", коментира тя.

"Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски", каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

"Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно", допълни д-р Константин Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай