Кунчев каза как Германия ще ни помогне за фалшивите сертификати

Според главния държавен здравен инспектор влиянието на Омикрон расте главоломно

Кунчев каза как Германия ще ни помогне за фалшивите сертификати | StandartNews.com

България ще приложи опита на Германия – хора със сертификат за ваксинация, които реално не са си поставили нито една ваксина, но искат да го направят, няма да бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказанието за служителя, издал фалшивия сертификат, обяви в интервю за Нова телевизия главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Изобретението на България да въведе наличието на антитела като основание за издаване на зелен сертификат е грешно. Безумно от медицинска гледна точка е и издаването на здравния документ веднага след първа игла”, категоричен е Кунчев.

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още”, допълни доцентът.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина. Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани - ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

Той даде отговор на въпроса кой ще може да се възползва от по-кратката карантина. „Всичко зависи от това в кой момент ни е връчено предписанието от РЗИ. Това важи само ако сме контактни лица на заразен, но не и ако ние самите сме болни”, обясни Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай