Петък,

Кунчев предупреди за пост-COVID синдром. Какво ни чака?

От: Агенция Стандарт -
2047
Кунчев предупреди за пост-COVID синдром. Какво ни чака?
A
A
A

Страната ни не може да се справи с високата смъртност поради две основни причини – ниската ваксинация и това, че сме много болно население.

Това каза в „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Когато си с най-висока смъртност в света и от сърдечносъдови заболявания, и от онкологични, и от неврологични заболявания, е много естествено, че ще бъдеш на предните места и по COVID“, каза Кунчев.

По думите му никой не трябва да подценява коронавируса, защото е в пъти по-смъртоносен, отколкото грипа.

„Като член на ЕС се ползваме от предимството да имаме достъп до лекарствата, които излизат сега. Тепърва чакаме и още, но на този етап това, което получава българският пациент, са налице. Но не трябва заболяването да се подценява“, отново повтори Кунчев.

Той предрече край на тази вълна на коронавируса в края на февруари, но след това ще видим пост-COVID синдрома.

„От март нататък ще видите много случаи, включително и като този на младата жена във Враца, и с тромбози, и с много по-тежки заболявания. COVID-19 е заболяване на малките съдове. Те са навсякъде, а промените при тях водят до какво ли не“, поясни той.

Според него трябва да се разработи пътека за пост-COVID синдром, за да се знае, че такова заболяване има и да могат хората да получат адекватна помощ, ако имат такива оплаквания.

Той коментира и нежеланието на депутати да показват зелен сертификат на влизане в парламента и призивите им той да бъде премахнат.

„Зеленият сертификат не трябва да отпада. Той беше въведен, за да осигури на хората, които са в дадено помещение, безопасна среда. Това е смисълът, а не да пречим на някого или да доказваме кое е противоконституционно и кое не.

Разбира се, че когато той изиграе своята роля, достигнем приемливи нива на ваксинация, намалим заболеваемостта и смъртността, ще бъде премахнат“, заяви доц. Ангел Кунчев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com