Критичният ден за омикрона? Витанов с важно съобщение

Не се очаква в следващите две седмици локдаун

Критичният ден за омикрона? Витанов с важно съобщение | StandartNews.com

Математикът проф. Николай Витанов изнесе актуални данни за разпространението на коронавируса у нас.

Ето какво написа той в личния си профил във фейсбук:

Какво е положението днес:

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.33. Над 1 е, което означава, че се очаква обхвата на заразата да расте и натоварването върху здравната система да се увеличава.

Числото е вече над 1.3, ден първи. Днес е Йордановден. Спомняте си прогнозата ми от ноември, че проблемите ни по същество ще започнат след Ивановден. Ивановден е утре.

Пиша това заради юрдечетата, които крякат, че и те можели да дават прогнози. Къде бяхте ноември месец да дадете тази прогноза? Крякахте от диваните как Витанов трябва да бъде съден и убит, защото плашел хората. Витанов не плаши хората. Той ги информира какво има да става и то доста точно.

Нататък. На 21-ви януари свършват 14-те дни броени оттук нататък и това съгласувано е с очакванията да имаме пълна доминация на омикрона горе-долу тогава ( спомянте си, че ноемврийската ми прогноза беше достигане на доминация 3-4 седмици след появата му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни поред да сме с базово репродуктивно число над 1.3.

Какво е доминация на Омикрона: над 90 -95% от регистрираните случаи да са от този вариант. Пример. Регистрират се 1000 случая на Делта варианта на ден. За да има доминация Омикрона, трябва да се регистрират 9000 - 9500 случая от него на ден. Колко стават общо - сметнете си сами, че ако ви го напиша аз, юрдеците ще крякнат.

2. Картата съгласно методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено вече няма. Областите на ниво 4 се увеличават. В тези области разпространениетона вируса е силно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят. Виждате формирането на праблемната област в Западна България. След като се формира, очаква се тя да плъзне на изток в две направления: покрай Дунава и през южна България.

3. Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в доста тъмночервен цвят. Започва отново формирането на проблемната зона в Западна България. До 1 седмица се очаква тази зона да се е формирала напълно. С други думи - очаква се да обхване и Северозападна България и да тръгне на изток.

4. Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че очакванията са виолетовото бързо да измести червеното като доминантен цвят. Тази карта ви показва, как точно проблемната зона от Западна България се очаква да се разширява на изток и откъде ще плъзне покрай Дунава и през Южна България.

5. Дифузното разпространение. Днес е налично във всички 28 области. 22 области са със силно дифузно разпространение, а в 5 области се очаква ситуацията да е силно неприятна. 3 от тях са по линията от Гърция към София-град. Навлизане на Омикрона от Гърция през западна България - това се вижда от динамиката на нещата. Плюс Варна и Бургас - дълги пасове от Нова година. Забележете - Пловдив още е по-добре от Варна, но такава беше и прогнозата - че Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е задълго обаче.

6. Смъртността се очаква да остане на досегашните нива - 50 - 60 средно на ден. Очакванията са дори за леко намаление през следващата седмица.

7. Локдаун. Юрдеците крякат срещу мен, но аз съм този, които казва, че локдаун не се очаква пред следващите две седмици.

8. Мерките. Спазвайте, каквито мерки има, те не са никак строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате. Знаете, че юрдеците крякат, защото гледам доста статистиката за смъртността. Гледам я, да, гледам какво става у нас и по света. Изводът е еднозначен. При висока степен на ваксинация смъртността силно спада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай