Четвъртък,

Краката подсказват заразяване с коронавирус

От: Рачо Рачев -
4106
Краката подсказват заразяване с коронавирус
A
A
A

Учени откриха, че нов симптом се развива от една до четири седмици от появата на коронавируса при заразени. 

„COVID пръсти“ е състояние на кожата, което според учените превръща пръстите на краката в червени, а след това в лилави. Подпухналите пръсти на краката могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24. 

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са „само върха на айсберга“. Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни. 

Учените установиха, че приблизително всеки шести човек е с „COVID пръсти” и се нуждае от болнично лечение. 

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, обясни, че в повечето случаи състоянието изчезва само и е относително меко. Отнема около 15 дни средно. Но има и пациенти, при които продължава с месеци. Смята се, че около 16% от пациентите трябва да бъдат хоспитализирани. 

„Мисля, че това повдига много въпроси за това какъв вид възпаление се случва - има ли възпаление другаде в тялото? Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото, защото това е възпаление, което можете да се види - и може да показва възпаление другаде“, каза специалистът. 

Данните са предоставени от лекари, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com