Колко са антиваксърите в България? Отговаря Мишо Константинов

Властите, със своята бездарност, допринесоха за скептичността на хората за коронавируса

Колко са антиваксърите в България? Отговаря Мишо Константинов | StandartNews.com

"Поне половината българи са антиваксъри, ако не и повече. Има много агресивни такива и политиците не искат да си навлекат допълнителен проблем. Не искат да поемат риска от по-сериозни сблъсъци". Това обяви пред НоваНюз математикът проф. Михаил Константинов.

Според него, в началото на пандемията, световните здравни власти не са действали по най-добрия начин. "Те ни обърнаха на маймуни. Властите, със своята бездарност, допринесоха за скептичността на хората по отношение на коронавируса. Идиотщина е, че маските нямат значение", посочи той.

Политологът Кольо Колев пък смята, че отхвърлянето на идеята за въвеждане на зелен сертификат в парламента се дължи на твърдата позиция на една политическа формация срещу документа. "Трябва или да ги принудиш, или да ги изолираш. Това ще противоречи на демократичната процедура. Има много хора против сертификата и ваксините и те имат своето представителство в парламента", коментира той.

По думите му това не дава добър сигнал към обществото, защото се получава противоречие относно това къде важат правилата. "ПП "Възраждане" се "повозиха" на антиваксърските настроения и това им помогна да прескочат 4-процентната бариера", подчерта Колев.

Според него коалицията е трудна, изпълнена с противоречия. "Тя е формирана не толкова от желания, колкото от опасения - под камшика на общественото мнение", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай