Къде е ваксината на Астра Зенека? 75% спад в доставките

Последните анализи подкрепят хипотезата за ефикасност на ваксината в групата над 65-годишните, съобщиха от компанията

Къде е ваксината на Астра Зенека? 75% спад в доставките | StandartNews.com

Къде се изпариха ваксините на Астра Зенека? След като в последните дни се разгоря спор между компанията и Еврокомисияка къде са поръчатинет окличества, доставчикът предупреди за спад на пратките със 75 на сто и без да дава ясна перспектива за овладяване на недостига.

Европейската комисия съобщи, че със съгласието на "Астра Зенека" осигурява ограничен достъп до сключения между двете страни договор за доставка на около 400 милиона дози ваксина в ЕС.

В разпространения онлайн документ от 41 страници обаче са заличени цели страници и параграфи. Документът носи гриф "Чувствително".

Заличени са данните за предвидения график на доставки от ваксината по количества и срокове. Липсват също данните за цените на доставките.

По-рано ЕК осигури достъп и до договора с "Кюрвак". Евродепутати съобщиха, че получават достъп за четене на документите в секретна канцелария на ЕК, но откриват заличени данни и са задължени да не правят копия или записки.

Комисията приветства ангажимента на компанията за по-голяма прозрачност при нейното участие в разпространението на стратегията на ЕС за ваксините.

"Прозрачността и отчетността са важни, за да подпомогнат изграждането на доверието на европейските граждани и да се уверят, че те могат да разчитат на ефективността и безопасността на ваксините, закупени на ниво ЕС. Комисията се надява да може да публикува всички договори съгласно предварителните споразумения за покупка в близко бъдеще", се казва в съобщение на Комисията.

В същото време фармацевтичната компания "Астра Зенека" защити ефикасността на ваксината си срещу COVID-19 за хората над 65 години след германската препоръка тя да бъде използвана само за хора от 18 до 64 години, съобщи АФП, цитирана от dir.bg.

"Последните анализи . . . подкрепят хипотезата за ефикасност на ваксината в групата над 65-годишните", заяви говорител на британско-шведската компания в очакване на решението на Европейската агенция по лекарствата за използването на ваксината.

Британският министър-председател Борис Джонсън подчерта, че британският регулаторен орган е оценил ваксината като "много добра и ефикасна", както и предлагаща "висока степен на защита".

Във Великобритания ваксината е разрешена за употреба и за възрастното население.

Националната здравна служба на Англия също защити ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека", като заяви, че тя осигурява насърчителен имунен отговор у възрастните хора, дори и данните за точното му ниво да са оскъдни.

Тази реакция беше предизвикана от неокончателна препоръка на германската експертна комисия от института по вирусология "Роберт Кох" ваксината на "Астра Зенека" да се поставя само на хора до 65 години.

Причината за препоръката е, че комисията няма данни от производителя за това каква имунна реакция предизвиква ваксината у хора над 65-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

Препоръката не означава, че ваксината вече може да се използва. За това е необходимо разрешение от Европейската агенция по лекарствата, което се очаква днес.

"Астра Зенека" отрече в понеделник ваксината й срещу COVID-19 да не е много ефикасна за хората над 65 години, след такива публикации в германски издания.

Германското министерство на здравеопазването посочи, че от 341 души, ваксинирани в групата над 65 години, само един се е заразил с новия коронавирус. Това означава, че препоръката на експертната комисия не се основава на статистически значими данни.

Главният изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио каза, че компанията има по-малко данни за възрастните от останалите производители на ваксини, защото ваксинацията им е започнала по-късно.

"Но ние имаме данни за силно производство на антитела срещу вируса у възрастните, подобно на това у по-младите хора", каза той пред в. "Велт" по-рано тази седмица.

Въпросът доколко ваксината на "Астра Зенека" защитава възрастните, обаче остава, предаде Асошиейтед прес.

Само 12 процента от участниците в изпитанията са били над 55 години и те са включени по-късно. Затова не е имало достатъчно време да се проследи дали те се разболяват по-малко от неваксинираните.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, подчерта, че препоръката на комисията не е окончателна и решението ще бъде взето, след като е разрешена употребата на ваксината. Той добави обаче, че от есента се обсъжда, че има "малко данни . . . не лоши данни, а малко данни" за ефективността на ваксината на "Астра Зенека" при по-възрастните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай