Кантарджиев с важна информация за ваксините

През януари ще имаме първи ваксиниран, каза професорът

Кантарджиев с важна информация за ваксините | StandartNews.com

Със сигурност януари месец ще има ваксиниран българин срещу коронавирус. Това заяви членът на Националния оперативен щаб (НОЩ) и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Професорът се страхува дали достатъчно бързо ще има видим спад при заразените след по-масова ваксинация. Трябва да се ваксинира поне 70% от населението, за да говорим за победа над вируса – иначе защитени ще са само ваксинираните, а уязвими групи ще останат незащитени, по думите му.

Всички съобщени проценти за странични ефекти към ваксини, в случая и с тази на Pfizer/BioNTech, касаят само съобщили за някакъв ефект от контролните групи, а не от всички ваксинирани в изпитанието. Тоест, като се казва, че едиколко си процента са вдигнали температура, това се отнася не за всички ваксинирани в проучването, а само за тази част ваксинирани, които са докладвали какъвто и да е страничен ефект. Ако се докаже, че има страничен здравословен ефект, за който е отговорна ваксината, държавата поема щетата като пари, категоричен беше професорът. 

Тодор Кантарджиев уточни, че не бива хора с алергии да си слагат векторни ваксини като на AstraZeneca и каквато е руската "Спутник V". Той посочи, че РНК ваксините – т.е. тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, ще предизвикват по-малко алергични реакции от другите.

"Това ваксините е сериозно нещо, не бива да започваме с майтапи", коментира Кантарджиев шегата в социалните мрежи, според която първата ваксинирана британка никога повече няма да има деца. Тя е на 91 години.

Трябва да направим нещо като британците – да е като "Хайд парк", всеки да си говори глупости и хората да слушат BBC. Хубаво е някой възрастен лекар да даде пример, посочи той. Но професорът е категоричен, че всеки трябва да реши сам дали да се ваксинира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай