Кантарджиев: Нали ни обещаха, че няма да се умира!?!

Ще смаем света не само по вадене на кораби, но и при управлението на коронавируса, каза професорът

Кантарджиев: Нали ни обещаха, че няма да се умира!?! | StandartNews.com

Имаме ситуация на пълни болници, пълни интензивни отделения, много умрели хора. Нали правихме едни анализи защо хората умират и нали ни бяха обещали сега да не се умира, бе? 

С такава констатация започна бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести и настоящ консултант по ваксиниране в Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ. 

Според него ваксинацията в столицата не работи. В четвъртата вълна надминахме процента умрели от ковид повече, отколкото в третата вълна. За това не искам да критикувам, но го отдавам на слаба организация. Посланията към хората са непремерени и непремислени, посочи Кантарджиев. 

 "Хора, ще смаем света не само по вадене на кораби, но и при управлението на коронавируса", категоричен бе Кантарджиев.

Хората искат ясно да им се каже колко са болните, колко са ваксинираните и да не се работи с цифри, които се представят от злонамерени, подчерта консултантът по ваксиниране.  По думите му разковничето на нещата е дали има по-голям брой ваксинирани или няма.

Трябва да се вземат мерки да се регистрират новите случаи, настоя Кантарджиев, според когото само след 2 седмици ще влезем отново в предизборната кампания и въпросите няма да бъдат за цената на храната и тока, а за коронавируса. 

"Видяхме ги тези какво правят в момента", недоволен е Кантарджиев.

32% от хората са ваксинирани, болниците имат готовност, но лечебните заведения в последните дни предстои реорганизация на работата им и отваряне на още болнични легла. Постоянно се следи работата на Бърза помощ и отделенията за ковид пациенти. Над 98% от заразените хора с коронавирус са с делта вариант и Националният център по заразни и паразитни болести търси под вариантите на делта варианта.  Според него много добре се справя МОН, но не може да кажа същото, че прави МЗ за българския народ.

Това, което предлагам в момента, е убеждаването на хората да се ваксинират. В момента обикалям големи предприятия в столицата, уточни проф. Кантарджиев.

Посланията трябва да бъдат премерени - на майките трябва да се каже, че ако имат ковид в семейството, вие ще заразите децата, а не децата ще пренесат заразата от училището, посочи Кантарджиев. 

Той смята, че докато се дава дума на неспециалисти или докато искат да направят лична кариера, няма как да се справим с овладяването на пандемията.

За Кантарджиев изхвърлянето на ваксините е много болна тема.  Той е недоволен, че ще се организират и томболи за ваксиниране, като дори може да се измислят такива и за Коледа. 

Кантарджиев посъветва, че е хубаво да се сложи грипна ваксина, защото през настоящата година може да има грип. Грипната ваксина няма да попречи и сега е най-добрият момент, увери бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай