Събота,

Кантарджиев: Британският щам се лови за 5 минути

От: Стандарт -
193
Кантарджиев: Британският щам се лови за 5 минути
A
A
A

Британският вариант на коронавируса е по-прилепчив. Досега при разстояние от 1,5 метра е можело вирусът да се хване за 15 минути, а при британския това ставало за 5 минути, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред bTV.

Той препоръча на обществени места да не се носят маски с клапан, защото те не пазят околните. Професорът отново призова хората да не се струпват по моловете и да не се включват в големи чествания.

"Ако не се спазват мерките, до края на месеца може да има трета вълна, а през март ще се разбере дали по време на изборите ще има пик. Ваксините ще помогнат много", каза още проф. Кантарджиев.

"Ако кажем на хората, че ще трябва да пуснат връзки, за да си намерят ваксините, веднага ще станат опашки. На мен ми се обаждат хора, които искат да предредят други. Доказано е, че имунитетът се запазва една година", добави още професорът.

"Британският щам на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията помежду ни е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52. Маса мерки, които не винаги има как да се осъществят", обясни пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Варианти на коронавируса ще има непрекъснато, но хубавото е, че ваксините на базата на кръстосания имунитет ще пазят от тежко протичане и смъртност. PCR е златен стандарт, ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така", каза още доц. Ангел Кунчев.

Според него недоволството на хората в Босилеград и Цариброд е справедливо. "Сънародниците ни там работят и учат у нас, но заради ограниченията трябва да плащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест. Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение", категоричен е доцентът.

Припомняме, че върви подписка против ограниченията за влизане в България заради коронавируса сред българите в Босилеград, Сърбия. За това съобщиха от Културно-информационния център там. Местните са недоволни от ограниченията, които им налага последната заповед на Министерството на здравеопазването, с която до 30 април ще се допуска влизането на територията на България само с PCR-тест или 10-дневна карантина, пише dir.bg.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че е много често пандемиите протичат по такъв начин - с втора и трета вълна. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия, и при свинския грип, а през 2018-2019 г. и при испанския грип.

"Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус. Върху тази характеристика се наслагват и други неща - колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тендецията върви към повишаване и по-важно е спазването на мерките", категоричен беше Кунчев.

Според него разхлабването на мерките е било много внимателно обмислено - само с 1/3 от учениците от горния курс и с моловете, при които, по думите му, е имало известна несправедливост.

"Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям", каза Кунчев.

"Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на учениците, ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. - Не е причината и отварянето на моловете, то беше очаквано, защото в Западна Европа то е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени."

Кунчев заяви, че никой не се бърка на решенията на щаба, но е нормално и да се вслушват какво се случва в икономиката. "Нормално е да чуваме и тегобите на социалния министър, който вижда колко много хора остават без работа, ние сме граждани на тази страна и не ни е безразлично какво се случва. Има обмен на мнения. Няма натиск", добави той.

"Една пандемия от въздушно-капкова инфекция не може да бъде спряна - нито с мерки по границата, нито с мерки вътре в страната, но може да бъде държана под контрол, за да не срине здравната система", сподели инспекторът.

Доцент Кунчев заяви още, че определяне на дата на изборите е било правомощие на президента и той се е възползвал от него.

"От там нататък дали с повече, или с по-малко болни, избори ще има и те ще се проведат. Но ще бъде доста по-трудно за нас провеждането им преди много голям брой болни и голям брой карантинирани. 4 април е все още далече, нека видим какво ще стане през февруари", допълни той.

Главният държавен здравен инспектор каза, че ако се одобри и четвърта ваксина срещу коронавируса, едва тогава ще има някаква възможност за избор, но само в ограничени категории.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com