Калифорния изпревари Ню Йорк по заразени

Заради финалът на Супербоул в неделя очакват и нови случаи

Калифорния изпревари Ню Йорк по заразени | StandartNews.com

Калифорния изпревари Ню Йорк в мрачната класация на американските щати с най-голям брой смъртни случаи, причинени от коронавирусната инфекция, предаде БТА.

Над 45 000 души са починали с Covid-19 в най-многолюдния американски щат Калифорния, според данни, актуални към вторник вечерта. Ню Йорк, който бе силно засегнат в по-ранната фаза на пандемията, е съобщил за 44 693 смъртни случая, свързани с коронавируса, сочи преброяване на Ройтерс.

Калифорния, където живеят около 40 милиона души, се оказа през последните месеци главен център на пандемията в САЩ. На национално равнище дневният брой на новите случаи и на хоспитализациите постоянно намалява, докато смъртните случаи се задържат на едно равнище. САЩ са съобщили общо за 27,25 милиона заразени и 468 559 починали с коронавирусна инфекция, по данни към вторник вечерта. Малко над 79 000 души са били хоспитализираните във вторник, което е най-ниският дневен брой от средата на ноември.

Здравни експерти се опасяват, че събиранията за Супербоул (финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ) в неделя, както и появата на нови, по-заразни щамове на вируса могат да доведат до ново увеличение на случаите преди повечето американци да бъдат ваксинирани.

В опит да ускори кампанията по имунизация президентът Джо Байдън обяви във вторник, че неговата администрация планира увеличение на дозите ваксини, изпращани в различните щати, от 15 февруари. Част от увеличените доставки ще бъдат изпратени в общинските здравни центрове, за да бъде подобрен достъпът до ваксини за бедните и представителите на малцинствата, които тези центрове обслужват.

До вторник около 33 милиона американци са получили най-малко една доза ваксина срещу Covid-19, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай