Какво следва след края на извънредната обстановка? Говори Сербезова

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април

Какво следва след края на извънредната обстановка? Говори Сербезова | StandartNews.com

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април. Това обявиха здравните власти на брифинг в сряда.

"В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. От 1 април 2022 г, България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки в страната.", каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

"Много хора загубиха битката с COVID, връщането към нормалността е относително. Много хора имат постковид симптоми в продължение на месец, пострадаха много отрасли. Около 100 милиона души загубиха работата си по време на пандемия. Отрази се и върху образователната система", добави тя. 

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остават в сила да действат следните мерки: възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия.

"Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„По отношение на носенето на защитни маск - имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струрпване на много хора на открито и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дизенфектанти”, добави той.

От 1-ви април остава в сила  изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове.

Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент- за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ

Отпадането изискването за трите цвята по зони за държавите и ограничението а недопускането на лица от червени зони.

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противопидемични мерки, извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведениял така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров добави, че се водят преговори за начина, по който ще продължи изплащането на възнагражденията на медицинските специалисти. 

„Всички с нетърпение очаквахме да дойде моментът, в който ще преминем към нормален ритъм на работа, моментът в който ще дадем възможност на колегите отново да получават своите възнаграждения на база на свършена работа. Сега ще имаме наследство плащания, свързани с извънредното положение. Тези пари осигуряваха фонд работна заплата в много лечебни заведения. Нашите предложения са за компенсиране и отпадане на тези плащания, както и насочването на усилията към полагането на положителни първи стъпки в това отношение.  Задачата, която стои пред нас е да подсигурим заплащането и доходите на българските лекари", добави председателят. 

Министърът на здравеопазването коментира още, че е нормално е да има заболели дори в страните с високо ваксинационно покритие.

„Можем обаче да предотвратим сериозните последствия. Продължаваме информационната кампания за ваксинацията, която се казва "Плюс мен". Това е първата по рода си толкова мащабна кампания. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, основани на науката, в достъпен вид. Кампанията има собствен сайт. Там е достъпно всичко за ваксините и ваксинацията. Има изчерпателна информация за ваксинацията и на децата, на жените, които планират бременност или вече са бременни или кърмачки. Материалите в сайта са базирани изцяло на научни данни и са изготвени от експерти в различни сфери. Апелирам пандемията да не се използва с политически цели”, уточни Сербезова.

По думите й COVID-19 ще остане известно време с нас и ние трябва да се научим да живеем с него и да лекуваме, дори извън извънредна епидемична обстановка.

Евентуално връщане на мерки ще се основава само на епидемиологични критерии, стана ясно още от думите на министър Сербезова. След отпадане на мерките, ще продължи мониторинг в продължение на месец, за да се види въздействието на тази промяна, каза още тя.

"Около 30-50% от хората ще продължат да носят маски, защото така ще се чувстват по-добре. Ще наблюдаваме какво ще е поведението на хората в България. Ще се наблюдава как промяната се отразява върху разпространението на инфекцията. Извънредната обстановка трябва да бъде заменена от по-добре таргетирани интервенции, а най-уязвимите групи", коментира още тя. 

Заплащането за поставена доза ваксина към личните лекари не отпада, тъй като не е свързано с извънредна епидемична обстановка.Тази дейност остава и ще бъде изплащана както досега.

Има достатъчно от необходимите медикаменти, увериха властите. Плащането на тези лекарства от държавата не е обвързано с епидемичната обстановка, но е обвързано с евентуално обявяване на край на пандемината обстановка в СЗО. Ако това се случи за нашата страна няма да има възможност за осигуряването на лекарствените продукти по този ред.

Д-р Ангел Кунчев коментира още, че ако искаме да нямаме връщане назад, ако искаме да сме максимално предпазени, трябва да ваксинираме максимално голям брой хора.

Личните лекари няма да могат да издават направление за ПСР тест след първи април, стана ясно още по време на пресконференцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай