Какво се оказа:Ковид в Европа от септември 2019

Шокиращото твърдение е на италиански учени

Какво се оказа:Ковид в Европа от септември 2019 | StandartNews.com

 

Новият коронавирус е циркулирал в Италия от септември 2019 г. показва изследване на Националния онкологичен институт, базиран в италианския град Милано. Това означава, че COVID-19 може да се разпространил извън Китай по-рано, отколкото се предполагаше досега, съобщава БТА.

Световната здравна организация каза, че новият коронавирус и заболяването COVID-19, което той причинява, са били непознати преди първото огнище, за което беше съобщено в Ухан, в централната част на Китай през декември. Първият случай на зараза в Италия пък беше регистриран официално на 21 февруари в малък град край Милано.

Но изводи от изследвания на италиански учени, публикувани в изданието "Тумори джърнъл" на Националния онкологичен институт, показват, че 11,6 процента от 959 здрави доброволци, участвали в изпитание за скрийнинг на белодробен рак между септември 2019 г. и март 2020 г., са развили антитела за коронавируса доста преди февруари 2020 г.

Допълнителен специфичен тест за антитела към коронавируса SARS-CoV-2 е бил извършен от Университета в Сиена за целите на същото изследване, озаглавено: "Неочаквано откриване на антитела за SARS-CoV-2 в предпандемичния период в Италия".

Тестът е показал, че четири от случаите за наличие на антитела датират от първата седмица на октомври, което означава, че тези хора са се заразили през септември, казва Джовани Аполоне, съавтор на изследването.

"Това е основният извод: хората без никакви симптоми не само са били с положителни резултати след извършените серологични тестове, но също са имали и антитела, способни да унищожат вируса", казва той.

"Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението продължително и с нисък ръст на смъртност не защото той изчезва, а само, за да изникне отново", добавя специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай