Какво обясни Кунчев за новия бум на заразени

Голяма част от новите случаи на зараза с коронавирус през денонощието са от трите големи огнища, пламнали вчера - Сърница, Самоков и Сливен

Какво обясни Кунчев за новия бум на заразени | StandartNews.com

Голяма част от новите случаи на зараза с коронавирус през денонощието са от трите големи огнища, пламнали вчера - Сърница, Самоков и Сливен. Това обясни пред нова тв главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

ВИЖ ОЩЕ:Пак тревога - 41 заразени

Припомняме, че днес отново има ръст на заразените – 41 случая. Страшната статистика ни напомни времето на извънредното положение, когато всеки ден у нас се разболяваха между 40 и 50 души.

ВИЖ ОЩЕ: Второ огнище на коронавирус. Какво става?

„В Самоков взехме 50 проби, в Сърница  - близо 100, в Сливен също правим масов скрининг на граждани, които са минали през отделението, в което има заразени медици и работещите в болницата“, обясни Кунчев.

По думите му огнищата в Самоков и Сърница са семейни, но в Самоков първоизточникът е от вътрешното отделение. Установени са всички контактни лица и къде се намират те. Кунчев посочи, че има риск от поява на нови огнища, тъй като в Сърница се събират хора от три различни области. В хотелите и къщите за гости там са отменени резервациите. Общината, РЗИ – Пазарджик и полицията оказват съдействие за ограничаване на заразата. Въпреки това трите огнища няма да се поставят под карантина.

Новите огнища на коронавирус у нас могат да се ограничат без прибягване до крайни мерки като налагане на пълна карантина и поставяне на КПП-та, увери доцентът. Кунчев е категоричен, че увеличаването дневния брой новоустановени заразени трябва да насочва вниманието на хората върху факта, че вирусът продължава да циркулира. „Мерките, които прилагаме за неговото ограничаване, все още са актуални“, каза още главният държавен инспектор.

В същото време в Сърница, където вчера бяха установени 14 заразени с коронавирус, е в очакване на пробите на хората, които работят в шивашкия цех в Доспат. Там има заразен с коронавирус. Кметът заяви, че днес ще стане ясно колко сериозно продължава да е разпространението на инфекцията в града.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай