Събота,

Какво каза Мутафчийски за разхлабването на режима

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Разхлабването на карантинните мерки е политическо решение, а не на Щаба. Така ген. Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос по повод вчерашното изказване премиера Бойко Борисов, който обяви възможността за по-либерални мерки преди края на извънредното положение на 13 май.

„Всяко разхлабване на мерките би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка. И заради това всички държави в света вървят към увеличаване на ресурсите в здравеопазването“, каза той на редовния брифинг на Националния оперативен щаб днес.

„Виждате, заговори се за разхлабване на мерките в Германия, и вчера например гледах съобщение в немската преса – в Берлин се изграждат огромни зали, по примера на „Арена Армеец“, за подготовка за приемане на болни. Включително и в Букурещ се случва това нещо. Има ясното съзнание, че такова охлабване на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка“, добави Мутафчийски.

„Трябва да има единност в разбирането в обществото дали може да бъде платена такава цена. Това вече в голяма степен е политически въпрос и заради това решаващото е консенсусът и отношението на политиците за това по-нататък какво ще се направи. Експертното мнение от здравните специалисти е едно и също“, каза шефът на Щаба.

Относно отварянето на паркове, ген. Мутафчийски каза, че Щабът има задача да поднася обективна информация за заразените, като няма правомощия да препоръча отварянето на парковете.

На въпрос за евентуално отваряне на малките къщи за гости Мутафчийски каза: „Не мога да дам мнение, че това би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка“.

В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка, обясни Мутафчийски.

Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти.

И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата в класните стаи и двусменен режим, каза Мутафчийски, като предупреди: „Всичко това би могло да доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички