Какво е важно за ваксината на J&J

Поставя се само в една доза

Какво е важно за ваксината на J&J | StandartNews.com

Европейската агенция за лекарствата даде зелена светлина за използване на ваксината на американската компания Johnson & Johnson (Janssen) в ЕС.

Ето какво трябва да знаем за нея, според Дарикнюз.

Практичност

Ваксината има няколко логистични предимства. Тя се поставя само в една доза, за разлика от ваксините на Pfizer/BioNTech , Moderna и AstraZeneca, които се поставят в две дози в интервал от няколко седмици.

Освен това ваксината на Johnson & Johnson може да бъде съхранявана в продължение на три месеца в обикновен хладилник, което улеснява нейната дистрибуция.Каква ефикасност?Ефикасността на ваксината беше тествана по време на клинични изследвания върху около 40 000 души на възраст на и над 18 години в няколко страни, по-специално САЩ, Мексико, Бразилия, Южна Африка. Около половината от тях получиха ваксината , а другата половина - плацебо. После двете групи бяха съпоставени.Ваксината се оказа ефикасна на 85 процента за възпрепятстване на тежки форми на COVID-19 - ключов показател, който означава предотвратяване на хоспитализация и смъртни случаи.

Нито един ваксиниран не е починал от COVID-19 по време на клиничните проучвания. За сравнение има седем смъртни случая на хора, получили плацебо.Ваксината освен това е ефикасна на 66 процента, когато става дума за предотвратяване на умерени до сериозни форми на заболяването. Това е средностатистическата ефикасност; в отделните страни тя варира - от 72 процента в САЩ до 64 процента за Южна Африка, където вариант на вируса (В.1.351) бе вече доминиращ в страната в момента на клиничните изследвания, според данните, анализирани от Европейската агенция по лекарствата.

А каква ефикасността по отношение на другите ваксини? Резултатът от 66 процента не може да бъде напълно сравняван с около 95-те процента ефикасност, наблюдавана при ваксините на Pfizer и Moderna, предупреждават експертите. На практика клиничните изследвания на тези две ваксини бяха извършени, докато вариантите, по-специално южноафриканският, все още не бяха разпространени.Какви са страничните ефекти?Най-често наблюдаваните странични ефекти по време на клиничните проучвания са болка на мястото на инжектирането, главоболие, умора и мускулни болки. В Южна Африка бе установен най-малко един случай на анафилаксия - сериозна алергична реакция, съобщава компанията.

Подобни реакции, които са много редки, бяха предизвикани също и от инжекции с ваксините на Moderna и Pfizer.Каква е технологията?Препаратът на Johnson & Johnson е ваксина с вирусен вектор. Тя използва като основа друг по-малко вирулентен вирус, трансформиран, така че да може към него да се добавят генетични инструкции на част от вируса, отговорен за COVID-19. Веднъж попаднал в клетките, типичен за SARS-CoV-2 протеин се произвежда, като инструктира имунната система да го разпознае.Къде е разрешена ваксината извън ЕС?Ваксината на Johnson & Johnson е разрешена за спешна употреба в САЩ от края на февруари. Тя беше разрешена и в Канада от началото на март. Преди това Южна Африка също започна да я прилага.Допълнителни изпитанияФармацевтичната компания обяви, че изследва ефекта от две дози, вместо от една единствена, върху имунната защита.Някои учени изразиха резерви към ефекта от тази допълнителна доза заради техниката, използвана за тази ваксина - имунната система може да разпознае не толкова вирулентния вирус "транспортно средство", инжектиран за втори път и да го елиминира, преди той да е започнал да действа.Johnson & Johnson също така обяви, че започва скоро изпитания при тийнейжъри, а после при деца, както и при бременни жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай