Неделя,

Какви са възможните реакции при ваксина срещу ковид

От: Стандарт -
581
Какви са възможните реакции при ваксина срещу ковид
A
A
A

Според публикация в списание "Nature" от 17 февруари 2021 г., честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя "Moderna" и 5 случая на 1 млн. дози - при "Pfizer". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя "AstraZeneca" е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни (до 14) след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже.

До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая - след прилагане на Spikevax. За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40.6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4.2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст - 2.4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.

"Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинационни пунктове ще бъдат разположени и в други университети, при желание от страна на обучаващите се във висшите училища", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов  по време на откриването на мобилен имунизационен пункт в двора на Университета за национално и световно стопанство.

"За да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, както се случва в много държави в Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие", подчерта Томов и допълни, че обучението в присъствена среда е свързано именно със спазването на противоепидемичните мерки от страна на обществото.

Националното представителство на студентските съвети отчита интерес от страна на студентите към ваксинацията, данните сочат, че над 30% искат да се ваксинират.

Преди няколко дни от МЗ разпространиха и информация, в която посочват, че ваксините срещу COVID-19 не съдържат канцерогенни съставки. На иРНК ваксините се разчита да помогнат в борбата с раковите заболявания.

Нарастването на относителния дял на хората с имунитет (поради поставяне на ваксина или прекарана инфекция) стеснява нишата, в която вирусът циркулира. Вирусът мутира само когато се размножава. Затова е важно да се ограничи разпространението му.

Обичайните странични ефекти при поставяне на ваксина срещу COVID-19 са температура, умора, главоболие, подуване на лимфни възли и други. Те се срещат по-рядко и са по-слабо изразени при хора над 55-60 години.

В клиничните изпитвания при ваксините срещу COVID-19 са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече в сравнение с проучванията при предишните ваксини. Колкото и дълго да протичат проучванията, няма как в тях да бъдат открити реакции, настъпващи по-рядко от 1 на 3000 и 1 на 5000 случая например. При всички медицински продукти нежеланите редки ефекти се появяват, когато продуктът влезе в реалния живот и стигне до огромен брой хора, посочват от Министерството на здравеопазването, пише dir.bg.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com