Петък,

Какви са възможните реакции при ваксина срещу ковид

От: Стандарт -
442
Какви са възможните реакции при ваксина срещу ковид
A
A
A

Според публикация в списание "Nature" от 17 февруари 2021 г., честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя "Moderna" и 5 случая на 1 млн. дози - при "Pfizer". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя "AstraZeneca" е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни (до 14) след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже.

До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая - след прилагане на Spikevax. За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40.6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4.2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст - 2.4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.

"Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинационни пунктове ще бъдат разположени и в други университети, при желание от страна на обучаващите се във висшите училища", заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов  по време на откриването на мобилен имунизационен пункт в двора на Университета за национално и световно стопанство.

"За да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, както се случва в много държави в Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие", подчерта Томов и допълни, че обучението в присъствена среда е свързано именно със спазването на противоепидемичните мерки от страна на обществото.

Националното представителство на студентските съвети отчита интерес от страна на студентите към ваксинацията, данните сочат, че над 30% искат да се ваксинират.

Преди няколко дни от МЗ разпространиха и информация, в която посочват, че ваксините срещу COVID-19 не съдържат канцерогенни съставки. На иРНК ваксините се разчита да помогнат в борбата с раковите заболявания.

Нарастването на относителния дял на хората с имунитет (поради поставяне на ваксина или прекарана инфекция) стеснява нишата, в която вирусът циркулира. Вирусът мутира само когато се размножава. Затова е важно да се ограничи разпространението му.

Обичайните странични ефекти при поставяне на ваксина срещу COVID-19 са температура, умора, главоболие, подуване на лимфни възли и други. Те се срещат по-рядко и са по-слабо изразени при хора над 55-60 години.

В клиничните изпитвания при ваксините срещу COVID-19 са включени десетки хиляди доброволци, което е много повече в сравнение с проучванията при предишните ваксини. Колкото и дълго да протичат проучванията, няма как в тях да бъдат открити реакции, настъпващи по-рядко от 1 на 3000 и 1 на 5000 случая например. При всички медицински продукти нежеланите редки ефекти се появяват, когато продуктът влезе в реалния живот и стигне до огромен брой хора, посочват от Министерството на здравеопазването, пише dir.bg.

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички