Как цифрите определят края на епидемията

В последната година математиката навлезе в новините и като част от медицината

Как цифрите определят края на епидемията | StandartNews.com

В последната година математиката навлезе в новините и като част от медицината. Математическите модели бяха неразривна част от борбата с пандемията от COVID-19 и помагаха на здравните власти.

Изчисленията са базирани на теорията на разклоняващите се схоластични процеси. Тя е възникнала в Швейцария, след като местните аристократични фамилии наблюдавали родословното си дърво.

"И те са се учудвали защо при наличието на толкова много синове, които отново имат случаен брой синове и така нататък, рано или късно тези фамилии в рамките на два века са изчезвали. Това ги е вълнувало! И двама математици, придворни, ако мога така да ги нарека, Сър Галтън и Уотсън всъщност правят този модел, с който отговарят на този въпрос. Чисто математически и техният отговор е бил правилен и това, което всъщност се наблюдава в еволюционната теория на видовете, е че рано или късно видовете изчезват", каза проф. Марусия Божкова от Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски" за Bulgaria ON AIR.

Именно този модел използват и математиците, за да изчислят кога една епидемия ще приключи. Защото вирусът също се размножава и разпространява, въпросът е докога.

"Но специално в епидемиологията, за да бъдат прогнозите реалистични и доколкото се може правдоподобни, трябва да сме наблюдавали поне едно огнище, което е елиминирано. Нещо, което за съжаление в България не се наблюдава до момента. И не само в България", добави тя.

Точността, с която работят математиците, им дава възможност да реализират знанията си в различни сфери – от банки и застрахователни компании до обработка на огромни масиви от данни. И ако в началото математиката е част от философията, то с напредването на техниката тя се превръща в основата върху, която науката надгражда във всички области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай