Как ще спасят 281 000 живота от вируса

СЗО: Маски и дистанциране

Как ще спасят 281 000 живота от вируса | StandartNews.com

Премахването на санитарните ограничения в европейските страни след пика на коронавирусната пандемия през пролетта може да причини до 4-5 пъти повече смъртни случаи на континента в сравнение с април, обяви служител на Световната здравна организация.

Страните, които успяха да овладеят разпространението на вируса чрез блокиране и карантина през пролетта, сега констатират завръщането му след падането на ограничителните мерки - Германия, Франция и Чехия отчитат рекордни случаи на случаи през последните два дни.

"Напрежението през есенно-зимния период продължава да се развива в Европа с експоненциално увеличение на ежедневните случаи и съответстващ процент на увеличение на ежедневните смъртни случаи," отбеляза директорът на СЗО в Европа Ханс Клуге.

Тези модели показват, че политиката на продължително разхлабване на ограниченията биха могли да стимулират до януари 2021 г. дневна смъртност на нива 4 до 5 пъти по-високи от това, което регистрирахме през април."

Той припомни, че прости мерки като социално дистанциране и носенето на маски от колкото се може по-голяма част от населението могат да спасят до 281 000 живота в Европа до 1 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай