Как Австралия укроти вируса

В Нова Зеландия жертвите на коронавируса са 11

Как Австралия укроти вируса | StandartNews.com

Австралия и Нова Зеландия са едни от страите - отличници, които най-добре се справят с укротяване на коронавируса. Причините са комплекс от мерки, които двете държави въведоха, докато останалите страни се забавиха, пише в коментар Business Insider.

Впечатляващите резултати са заради бързото решение за строга изолация, съблюдаване на правилата от населението и повсеместното тестване. Освен това в Нова Зеландия при пълен политически консенсус провеждат серия от научно- експертни разработки за вируса, а премиерката - Джасинда Ардърн е с изключително висок рейтинг в обществото. 38-годишната брюнетка получи световна популярност след като се появи на Общото събрание на ООН като бременна в седмия месец, а шест седмици след раждането се върна на работа. Бебето го гледа приятелят й, с който наскоро се сгодиха и който бе популярен водещ в страната.

Двете държави започнаха да въвеждат ограничителни мерки още от началото на февруари и почти веднага затвориха границите си. Според експертите, особена роля са изиграли мерките по намаляване на социалните контакти. На практика, жителите на двете държави от месеци доброволно са се отказали на 90 процента от навиците при нормалния живот.

Само преди дни кмет в Австралия бе глобен след като гражданин го видял да пие бира с още двама бизнесмени пред хотел. Градоначалникът се оправда, че имал бизнес среща, но веднага плати глобата и обеща да си стои вкъщи.

Независимо от добрите резултати, нито Австралия, нито Нова Зеландия, предвиждат да облекчат мерките.

Според властите на Австралия разпространението на вируса в страната е станало главно заради неофициална среща на лекарите от няколко държави в град в щата Тасмания, който впоследствие стана гнездо на вируса в Австралия.

Към 17 април в Австралия са заразени 6 500 с COVID-19, 60 човека са починали. В Нова Зеландия заразените са 1 400, а жертвите - 11 човека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай