Издирват българин, върнал се от Италия

Не е посочил адреса за 14-дневния срок на карантината

Издирват българин, върнал се от Италия | StandartNews.com

  

Българин, върнал се от засегната от коронавирус област, не е посочил точния адрес на пребиваване. Той не може да бъде наблюдаван от медицински екипи, защото не се знае къде живее.

На влизане в страната нашенецът  попълнил анкетна карта, в която посочил, че от Кърджали, но не е записал адреса на пребиваване в 14-дневния карантинен срок от завръщането си, затова и полицията го издирва, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев, цитиран от 24родопи.

От рисков район в Италия са се завърнали други двама кърджалийци, лекари по професия, но те са поставени под домашна карантина.

По-рано генерал Мутафчийски, шеф на кризисния щаб, обяви, че първите двама българи, които са пътували с нулевия пациент - италианец са изследвани, в карантина са и не са заразени. Той отбеляза, че вероятността някой да се разболее от коронавирус в Северна Италия, отколкото в друга страна, където има един - двама заболели, е по-голяма.

Той заяви, че в България няма доказани случаи на коронавирус. Според него, причината е, че все още в лаборатория не е попаднал проба от заразен човек. Около 200 души са в домашна карантина.

Личните лекари са длъжни да дават болничен лист на тези, които са посещавали страни с много болни от коронавирус и върнали се у нас и искат да се поставят под карантина, категоричен бе ръководителят на щаба за борбата с болестта.

Всички, които са настанени в инфекциозни отделения с грипоподобни симпотми, се изследват за коронавирус, добави Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай