Играчка-плачка с коронавируса по български

След като три месеца се бихме в гърдите как по болни и жертви сме за пример на другите, за броени дни обърнахме палачинката

Играчка-плачка с коронавируса по български | StandartNews.com

Хубава работа, ама българска! Така ще звучи скоро познатата в по-мургав вариант поговорка, както вървят нещата с коронавируса у нас. След като три месеца се бихме в гърдите как по болни и жертви сме за пример на другите, за броени дни обърнахме палачинката. Вчера бяха преброени 79 нови заразени, а предния ден - 83, за да се стигне до днешния стряскащ рекорд от 104.

Каруцата се затъркаля надолу и обявеното вчера удължаване на извънредната епидемична обстановка едва ли ще помогне. Защото сами си търсим белята по необясним за здравия разум начин. Властите също предпочитат да не изнервят народа с връщане на по-строгия режим, въпреки драстичния скок на заразените.

Удължените до края на юни мерки са само прах в очите, защото на практика не само не се затягат, но дори се разхлабват. Маските остават задължителни само в рейса, а от 15 юни кина и театри може да се пълнят наполовина, а не до една трета от местата, както е сега. От размислите на здравния министър Ананиев пък стана ясно, че и санитарният коридор за пазаруване на възрастни сутрин също ще бъде отменен.

Оказа се, че в кризисния щаб липсва неговият главен цербер ген. Венцислав Мутафчийски. Бил привикан край Шабла от по-старшите шапкари заради голямо учение, призна премиерът и притесни и без това притеснените за здравето си граждани.

Не стига че го няма Мутафчийски, но и чипът на българина взе да дава на късо. Оказа се, че заразени с коронавируса работнички от фабриката в Доспат, които живеят в Сърница, са гълтали аналгин, за да не ги хване термометърът, че са вдигнали температура.

Уникална простотия, която вероятно е помогнала цехът за играчки да се превърне в конвейер за заразени. Версията, че притеснените женици се боели да не загубят работата си, звучи доста нелепо, защото плъзналата инфекция неизбежно затвори предприятието. Засега за 14 дни, но както вървят нещата, може да се окаже и за много повече.

В шуменското село Искра пък си спретнали масов купон, на който поканили гости от далечно място, където се знаело, че вирусът вече върлува. Сигурно да си пробват късмета и имунитета. После като взели да кашлят и вдигат температура пробвали всички бабини илачи, докато решат да идат на доктор.

Още по-абсурден вариант на “играчка-плачка” сътвориха трите учителки от столичната детска градина “Куики”, които дадоха положителни проби за бързите тестове, но после PSR тестове показаха, че са здрави. Според публикувани от тях снимки те са прекарали последния уикенд в тлеещото огнище на коронавируса Сърница. След като видяха каква паника сътвориха сред родители и деца, триото умници извади версията, че само са се пошегували за екскурзията. Дали лъжат, или не, неизбежно ще стане ясно, но столичната кметица Йорданка Фандъкова е права, че дори да не са си търсили белята в Сърница, пак трябва да ги накажат за тъпата шега, която ужаси от техните колежки до майките на малчуганите.

Ако вечната шефка на учителския синдикат Янка Такева реши да връчи приза “Идиот на гилдията”, трите екскурзиантки спокойно могат да се конкурират със софийската даскалица, която обясняваше на децата, че земята е плоска и човек не е стъпвал на Луната.

Изобщо ваксина за корона-вируса сигурно ще измислят, но не и за глупостта. Там спасение няма, и то за цял живот.

Васко Вълчев, "Марица"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай