И министър Кацаров притеснен. Идва ли нова вълна?

Единственият начин да се предпазим е ваксинацията, каза здравният министър

И министър Кацаров притеснен. Идва ли нова вълна? | StandartNews.com

След главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и здравният министър Стойчо Кацаров изрази притесненията си, че може да ни връхлети нова вълна коронавирус.

ВИЖ ОЩЕ: Тревога за нова вълна. Кунчев бие аларма

Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с вируса се влоши, коментира пред БНТ министърът. Според него това, че България е с ниски показатели по разпространение на коронавируса, не бива да ни успокоява.

Кацаров обясни още, че страната ни сега се намира в зелената зона сред страните в Европа, които са с най-ниски показатели по отношение на вируса, но това не трябва да ни успокоява. Здравният министър алармира,  че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон.

"Ние нямаме пълен контрол върху разпространението на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появата на индийски щам. Ако този процес продължи не можем да изключим със сигурност вълна, включително и през лятото. Единственият начин да се предпазим от последваща вълна и неприятности си остава ваксинацията", допълни Стойчо Кацаров.

Според него към момента не е необходимо да се прилагат да се прилагат други противоепидемични мерки. "Ние следим внимателно разпространението на вируса, честотата на заболяванията и зависимост от това перидоично намаляваме ограничителните мерки", каза министърът.

По отношение на носенето на маски Кацаров заяви, че ако продължим да се движим в зелената зоната е възможно да се разшири обхвата на ваксинирани хора, които да се движат без маски.

Служебният здравен министър коментира, че здравната система у нас има нужда от по-добра организация. По думите му много неща могат да бъдат променени. "В моя кратък мандат това няма как да се случи, но се опитах заедно с колегите от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се премахнат ненужните изисквания, да се премахнат лимитите, да се овласти пациентът, да се включи пациентът в контрола на медицинските дейности и по този начин той да стане важният човек в системата. В тази посока трябва да са промените", обясни още Стойчо Кацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай