Понеделник,

Гърция обяви кога пристига ваксината. А ние?

От: стандарт -
Гърция обяви кога пристига ваксината. А ние?
A
A
A

 

Коронавирусната ваксина се очаква да пристигне в Гърция до 60 дни, а оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души през януари. Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните лидери ще бъдат първите, които ще се ваксинират като символ срещу фалшивите новини и конспиративните теории, които се разпространяват относно ваксината. Понастоящем ваксината Pfizer е готова и се очаква да бъде последвана от тези на Moderna и AstraZeneca.

Гърция ще получи над 25 милиона дози чрез договори за предварителна покупка, подписани от Европейския съюз с фармацевтични компании.

Обмислят се плановете за ваксинация в съответствие с всички здравни стандарти, определени от експерти. Вероятно граждани ще уреждат срещи чрез SMS, за да се намалят опашките. Приоритет ще имат определени категории хора от уязвимите групи, пише newsbg.eu.

Основният въпрос е да се осигурят и закупят необходимите фризери за поддържане на ваксината, тъй като трябва да поддържат -70C.

Според информация, Министерството на здравеопазването вече е завършило оперативния план, определяйки броя на центровете за ваксинация в цялата страна. Подготвят се и медицинските лица, които ще извършват ваксинацията. Всяка здравна област вече е регистрирала своя персонал.

Ваксинациите ще се извършват на две смени, като по време на смяна ще бъдат ваксинирани определен брой хора (42 на смяна), така че да се избегне пренаселеност, в случай че има голям интерес към коронавирусната ваксина.

Възможно е също така регистрацията на заинтересованите да се извършва чрез електронна платформа, където ще се изисква информация, кой принадлежи към уязвими групи.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички