Петък,

Грип и Ковид-19 едновременно. Възможно ли е?

От: СТАНДАРТ -
280
Грип и Ковид-19 едновременно. Възможно ли е?
A
A
A

Навлизаме в сезона на грипа. Възможно ли е да се заразим едновременно и от грип, и от Ковид-19? Не е изключено, каза проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в интервю за бТВ. Тя беше категорична, че грипът няма да ни подмине. „Ще върлуват и двете инфекции. Голямата надежда е грипът да има по-малко случаи тази година, защото мерките, които се взимат за коронавируса ще помогнат и за грипа, обясни проф. Христова.

Завръщането на учениците в клас е много рисковано в момента, каза още експертът. „Който си учи – ще си учи и онлайн. Това няма да доведе до повишаване на успеваемостта. И както по време на грипна епидемия спирахме учениците, така трябва да го използваме и сега това спиране“, категорична бе проф. Христова.

Няколко са причините България да се качи на челните позиции по смъртност от COVID-19 в ЕС. За негативната статистика е повлияла теорията, че няма вирус и маски не са необходими, каза проф. Христова. По думите ѝ ще бъде много трудно да се създадат „чисти“ от коронавирус болници, защото може заразен пациент да позитивира в последствие. „Няма вариант да се предвиди кой с кого е бил контактен. Към момента много от отделенията имат стаи за COVID болни, има и преходни такива, където пациент да изчака, докато е ясно какво е неговото състояние“, допълни зам.-директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова заяви, че освен задължителните мерки, хората трябва да са отговорни и ако проявят симптоми – веднага да се самоизолират и да потърсят лекарска помощ.

„Такова е разпространението на COVID-19, че останалите вируси имат много малък дял. Когато не се чувствате добре, шансът да бъде коронавирус е много голям. При такъв шанс вие сте длъжни да мислите и за останалите хора“, обясни още експертът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com