Гратис за маските до 0 ч. в събота

Дотогава няма да се налага глобата от 5000 лв. за поява на открити и закрити обществени места без предпазни средства на лицето

Гратис за маските до 0 ч. в събота | StandartNews.com

Гратисен период до 0 ч. в събота за маските. Дотогава няма да се налага глобата от 5000 лв. за поява на открити и закрити обществени места без предпазни средства на лицето. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, на редовния си сутрешен брифинг.

ВИЖ ОЩЕ: Над 300 шамаросани с по 5 000 лв. глоба

Причината е, че заповед на здравния министър Кирил Ананиев прави носенето на маски задължително, а в аптечната мрежа все още няма достатъчни количества.

ВИЖ ОЩЕ: Излизайте с маска или 5000 лв. за глоба/ОБНОВЕНА/

Носенето на маски е задължително за болните хора, категоричен бе ген. Мутафчийски. Той заяви, че за здравите хора въпросът от медицинска гледна точка все още е спорен и припомни, че дори СЗО излезе с позиция, че това не е препоръчително. Но вие знаете, че ние не измисляме мерки, прилагаме само тези, които са въведени в други държави с огромен опит в битката с коронавируса като Китай, Корея, Израел, каза ген. Мутафчийски. Той съобщи, че от снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия. Там също има недостиг на маски, както и в глобален мащаб като цяло. Това изправя населението в труден казус, каза генералът. Той припомни, че в последните седмици доста от предприятията от текстилната промишленост шият маски и пазарът вече се насища.

ВИЖ ОЩЕ: 25 нови случая, 17 излекувани

Има маски, в кварталната аптека си купих за 3,50 лв. ушита маска, каза ген. Мутафчийски и я показа. Въпреки това, за да могат всички да си закупят маски, гратисният период е до 0 часа в събота. От РЗИ и полицията ще бъде описано и къде точно е задължително носенето на маски, каза генералът. Открити и закрити обществени места са тези места, на които няма контролиран достъп като магазини, аптеки, обществен транспорт, банки, приемни, лекарски кабинети, изброи ген. Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай