Готвят четвърта доза ковид ваксина, лек ръст на заразените

Здравното министерство е поискало мнение от експертите за втора бустерна доза

Готвят четвърта доза ковид ваксина, лек ръст на заразените | StandartNews.com

152 нови случая на ковид са регистрирани през последното денонощие, показват данните от Единния информационен портал.

Новите инфекции са установени при направени 3091 теста, което означава, че положителните тестове са били 4,91% спрямо вчерашните около 4 на сто. 67,1% процента от новите случаи са на неваксинирани.

Починали са 4 души, всичките те не са били ваксинирани.

Новопостъпилите пациенти в болница са 19, като повечето от тях не са ваксинирани. Общо хоспитализираните с ковид са 249, 28 от тях са в интензивни отделения. Като излекувани са отчетени 1160 души.

За последното денонощие са поставени 447 дози ваксини.

От здравното министерство вчера съобщиха, че на 28 април Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата направиха съвместно изявление за възможността да се приложи четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г. поради уязвимостта на тази възрастова група, по-слабия имунен отговор към ваксинацията и по-високия риск от тежко протичане на заболяването. До настоящия момент цитираната възможност за прилагане на четвърта доза иРНК ваксина не е включена в кратките характеристики на ваксините, които са одобрени за употреба в ЕС.

Тъй като съгласно националното законодателство ваксините срещу COVID-19 се прилагат в съответствие с одобрените от Европейската агенция по лекарствата кратки характеристики на всеки продукт, е поискано становище от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката относно възможността за поставяне на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19, както и относно рисковите групи от населението, за които да бъде осигурена такава възможност.

При положително становище ще бъдат изготвени национални препоръки за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 и ще бъдат определени рисковите групи, а информацията ще бъде публикувана на електронната страница на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/.

Ваксини срещу COVID-19 се поставят както в кабинетите на общопрактикуващите лекари в страната, в кабинетите на 28-те регионални здравни инспекции, така и в пунктове на ЛЗ, обявени на страниците на съответната РЗИ по области.

Повече информация за ваксините срещу COVID-19 и ваксинацията можете да намерите на сайта: https://plusmen.bg/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай