Гореща новина за вируса! Говори проф. Витанов

Той е сломен, но да не се отпускаме много

Гореща новина за вируса! Говори проф. Витанов | StandartNews.com

Математикът на бившия Национален оператине щаб за борба с разпространението на коронавируса профц Николай Витанов публикува своите анализ и оценка на случващото се с коронавируса у нас. Той взъхна сериозен оптимизъм, че се справяме с пандемията.

Ето и целият текст, който той публикува във фейсбук профила си:

"Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 14 февруари 2022Най-напред, честит празник на кой каквото празнува. Състоянието на нещата е следното1. Завърши  третата седмица от царстването на Омикрона.Започна четвъртата.  Базовото репродуктивно число днес е 0.95. На това му се казва фиаско на негово величество Омикрона. Няма суперпожар.

Трендът на нарастване на новите случаи - пречупен. Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците - пред пречупване. Тренд на повишаване на смъртността - непречупен. Той ще се пречупи последен. Състоянието е според очакванията.В България не се случи огромната Омикрон вълна, която наблюдавахте в други държави. И тръгнахме да го удряме на уволнение. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: БЪРЗАТА КУЧКА СЛЕПИ ГИ РАЖДА!

БИТКАТА ОЩЕ НЕ Е СВЪРШИЛА. ВНИМАВАЙТЕ С ОТПУСКАНЕТО НА МЕРКИТЕ. НАЛИ ЗНАЕТЕ ПРИКАЗКАТА ЗА ДАВЕНЕТО НА КРАЯ НА ДУНАВА. С ДОСТАТЪЧНО ГЛУПОСТ МОЖЕ ДА СТАБИЛИЗИРАТЕ СЦЕНАРИЯ ВТОРИЧЕН ПИК НА ОМИКРОН ВЪЛНАТА. СПАЗВАЙТЕ МЕРКИТЕ. ВЪРВИМ ДОБРЕ, НЕ БИВА ДА СЕ ОТКЛОНЯВАМЕ ОТ ПРАВИЛНАТА ТРАЕКТОРИЯ.  ПРИ ТАЗИ ВЪЛНА СИСТЕМАТА "БЪРЗА КУЧКА" Е ТОЛКОВА ПОГРЕШНА, КОЛКОТО И СИСТЕМАТА "СТАЛИН" (НАЛАГАНЕ НА ТОТАЛЕН ЛОКДАУН). 

2.  Зададената траектория на социалната система е да няма суперпожар, да няма препълнени болници, да няма тотален локдаун.  С очите си наблюдавате как огромната българска социална система върви по тази траектория вече четвърта седмица. Който мисли, че е лесно, да се пробва да го направи.Виж да излезете от тази траектория, не е много трудно. Малко глупост трябва да сипете в тенджерата и манджата ВТОРИЧЕН ПИК ще ви се получи.  

3. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден - пречупен в прогнозирания срок. Базовото репродуктивно число  днес е 0.95. Фиаското на Омикрон. Вместо да се разширява, обхвата на заразата почва да се свива.  Сценарият вторичен пик - нестабилен в настоящия момент. Посока на усилията - да бъде държан нестабилен.  Трябва да сме тотални идиоти за да стабилизираме сценария за вторичен пик. Това го написах вчера, пиша го и днес. Утре може да го напиша и с главни букви.

4. Състоянието на нещата в болниците -  системата върви по зададената траектория: няма препълнени болници. Очакваният натиск върху здравната система се случва и ще продължи, обаче са налице признаци, че  сме достигнали максимума на натиска.  Пречупването на тренда се очаква да стане през тази седмица.

С това ще излезем от пика. Ноемврийска прогноза на Витанов - излизане от пика на петата вълна през втората половина на февруари.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.Трендовете се пречупват според прогнозите. 

Няма ексцесивни мерки, има мерки само там, където се налага. Започва отслабване на мерките там, където те са си свършили работата. Тук не бива да се бърза. Спряхме нарастването на новите случаи  послед зима. Да не изпускаме тази победа. Да не изпускаме шарана този път. 

6. Смъртността - и тук системата се движи според очакванията.Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да започне да става във втората половина на февруари.

Има обективни фактори, които водят до високата смъртност и те не могат да се премахнат с тактически мерки. Мислите си, че с тотален локдаун смъртността ще намалее. На други места имаше тотален локдаун и стотици хиляди случаи на ден. Винаги съм казвал - неправилно наложеният тотален локдаун може да е много вреден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай