Голяма надежда! Какво пише Витанов

Близо половината области от страната ще бъдат извън тъмночервената зона

Голяма надежда! Какво пише Витанов | StandartNews.com

Близо половината области от страната ще бъдат извън тъмночервената зона на COVID картата в края на седмицата. Това прогнозира математикът и бивш член на НОЩ проф. Николай Витанов.

Математикът е направил прогнозна карта за след три дни, според която 12 области ще са извън тъмночервената зона. Към момента са пет – Смолян, Кърджали, Търговище, Силистра и Сливен. Според изчисленията на проф. Витанов от тъмночервената зона със заболеваемост над 500 на 100 000 души население през последните 14 дни, ще излязат и Добрич, Разград, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Бургас и Пазарджик.

Математикът отново очертава три сценария на развитие на вълната: Първият е оптимистичен и предвижда броят на новите случаи да падне под 2000 на ден, а броят на смъртните случаи пада под 100 на ден.

Вторият сценарий се предвижда задържане на плато на над 2000 нови случая на ден .Третият сценарий предвижда след текущия спад отново тръгваме нагоре.

„Възможни причини: отпускане вследствие текущото позитивно развитие, завръщане на гастарбайтерите за празниците през декември и януари (известно още като дълъг пас в предаването на заразата), тръгване на ученици и студенти на училище, липса на тотален локдаун и т. н.“, пише математикът и допълва, че в началото на следващия месец ще стане ясно кой от трите варианта ще се случи по Коледа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай