Германия, Австрия и Великобритания затварят

Тази Коледа ще бъде различна, каза премиерът Борис Джонсън

Германия, Австрия и Великобритания затварят | StandartNews.com

Германия отчете пореден рекорден брой заразени с COVID-19 за денонощие – 19 059, при 18 681 за вчера и 14 700 преди седмица, предаде държавната информационна агенция DPA, цитирайки данни на Института "Роберт Кох".

От понеделник в страната влиза в сила четириседмична частична карантина. В края на септември германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че до Коледа новите случаи за денонощие може да достигат 19 200 души. Тогава мнозина се отнесоха към тази прогноза с насмешка.

Австрия обяви второ масово затваряне (т.нар. локдаун) през следващата седмица до края на ноември, заедно с комендантски час от 20:00 до 6:00 сутринта. "От полунощ във вторник до края на ноември ще има второ блокиране", обяви канцлерът Себастиан Курц на пресконференция. "Всички събития трябва да се отложат. Това ще засегне спортния, културния и развлекателния сектор. Хотелите ще трябва да се затворят, с изключение на посещения по работа, а също така трябва да затворим ресторанти и кафенета, с изключение на услугите за доставка и обслужване по домовете", каза Курц, цитиран от AFP.

Крайната мярка беше наложена, тъй като заразените с COVID продължават да са над 5000 души на ден, отбелязва Reuters. Новите случаи за последното денонощие са 5349. Ден по-рано бяха отчетени рекордните 5627 заразени за 24 часа. Правителството предупреди, че болниците ще бъдат на ръба на възможностите си при 6000 нови случая на ден.

Великобритания също се затваря за карантина.

Сега е моментът да се предприемат действия, защото няма алтернатива. Това каза в обръщение британският премиер Борис Джонсън, който обяви нови строги ограничителни мерки за страната си, предаде BBC.

"От четвъртък хората в Англия трябва да останат у дома", каза премиерът и отбеляза, че според него мерките ще продължат да се прилагат до началото на декември.

"Не сме сами в това, което преживяваме", отбеляза Борис Джонсън, имайки предвид европейските страни, които са въвели ограничителни мерски.

За разлика от първата национална карантина, училищата, колежите и университетите ще останат отворени.

"Не можем да позволим на този вирус да навреди на бъдещето на нашите деца повече, отколкото вече е навредил", категоричен е Джонсън.

Той призовава родителите да продължат да изпращат децата си на училище.

Премиерът изброи някои от изключенията за напускане на домовете:

за образование;

за работа, ако не може да е дистанционна от вкъщи;

за упражнения и отдих на открито;

по медицински причини;

за купуване на храна и други неща от първа необходимост;

за полагане на грижи за други хора.

Доставките на храна по домовете ще продължат, но кръчмите, баровете и ресторантите ще трябва да се затворят, каза премиерът.

Магазините за основни продукти ще останат отворени, така че "няма нужда да се запасявате", настоя Джонсън, като добави, че работните места трябва да останат отворени, там където не може да се работи от вкъщи.

"Коледа ще бъде различна тази година, може би много различна, но искрената ми надежда и вяра е, че чрез вземането на строги мерки, ще можем да позволим семействата в страната да са заедно", сподели премиерът.

Общият брой случаи на коронавирус в Обединеното кралство премина границата от един милион - сега е 1,011,660.

Правителството прогнозира до 4000 смъртни случая на ден през зимните месеци, ако не се предприемат мерки.

През последните седем дни Обединеното кралство отчита средно почти по 23 000 нови случая на ден и 237 смъртни случая с COVID-19.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай