Европа - над 100 000 заразени за 24 часа

Това е абсолютен рекорд до момента

Европа - над 100 000 заразени за 24 часа | StandartNews.com

Европа за първи път надхвърли прага от 100 000 новозаразени с коронавирус (COVID-19), регистрирани през последното денонощие, след като в страни като Русия и Великобритания броят на новозаразените не престава да се увеличава през последните пет дни, информира Ройтерс.

Новозаразените в цяла Европа бележат непрекъснат ръст през последната седмица, дори след като новите инфекции в най-засегнатите страни като Индия и Бразилия показват признаци на забавяне.

Епицентърът на заразата в европейския регион се е преместил във Великобритания, Русия, Испания и Франция, които са регистрирали най-малко над 10 000 заразени във всеки от последните три дни.

Русия съобщи днес най-големия си брой заразени за денонощие от началото на епидемията, като предишния рекорд беше през май, което накара властите в Москва да обмислят затваряне на барове и нощни клубове.

Великобритания регистрира над 17 000 заразени в четвъртък, като министърът на здравеопазването на страната Мат Ханкок предупреди, че Обединеното кралство е в "опасен момент".

Във Великобритания се регистрира двойно нарастване на заразените, както и тревожен процент на смъртност от 7%, който е сред най-високите в света. Повече от шестима от всеки 10 000 души са починали от COVID-19 в страната.

Коефициентът на смъртност в страната е в ярък контраст със САЩ, където той е 2,8%, въпреки че САЩ са регистрирали повече от четири пъти повече общ брой починали в сравнение с Великобритания.

Италия регистрира 5 372 заразени днес за първи път от 24 март, когато страната беше в пика на заразата. Новозаразените в страната непрекъснато нарастват от три месеца.

Страната е на второ място по брой жертви на континента, като 36 111 са починали от началото на епидемията през февруари.

Правителството на Испания днес наложи частична блокада на Мадрид. С 850 заразени с COVID-19 на 100 000 души, областта Мадрид има най-високия коефициент на заразяване в Европа.

В Западна Европа Франция регистрира рекордните 20 339 заразени за последното денонощие, като болниците преминават в авариен режим, а най-големите градове в страната затварят заведения, за да ограничат по-нататъшното разпространение на вируса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай