Европа иска общ регистър на ваксинираните

Удостоверенията трябва да бъдат електронни

Европа иска общ регистър на ваксинираните | StandartNews.com

Общ регистър на ваксинираните предложи Европейската комисия. В него ще се съхраняват данните за всички ваксинирани срещу COVID по света. Идеята е базата данни на е под егидата на ООН, съобщи зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС

Удостоверенията за ваксинираните трябва да бъдат електронни, да бъдат съвместими в ЕС.

Ваксинирането не може да се свързва с достъпа до основните права и свободата на пътуване, добави той. По неговите думи ЕС обсъжда какъв да бъде подходът по тези въпроси към преболедувалите COVID.

Шефчович добави, че на техническо равнище в ЕС има съгласие за минимума от данни, които да се съдържат във ваксинационните удостоверения. Той цитира европейската служба за борба със заболяванията, според която още няма достатъчно доказателства, че ваксинираните не могат да пренасят заразата. По неговите думи затова имунизираните следва също да бъдат подлагани на карантина засега.Зам.-председателят на ЕК посочи, че карантината изглежда като достатъчна мярка за разубеждаване на онези, които искат да пътуват за развлечение. Той добави, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат целенасочени и да се избягва затварянето на границите в ЕС на общо основание. Шефчович съобщи, че досега в ЕС са били получени близо 41 милиона дози ваксина, а от април до юни се очакват още 300 милиона дози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай