ЕС прогнозира изграждане на имунитет до юни

Комисията очаква доставките на ваксини да се увеличат до около 360 милиона дози

ЕС прогнозира изграждане на имунитет до юни | StandartNews.com

Повечето държави членки на ЕС ще имат достатъчно ваксини срещу коронавируса за имунизиране на по-голямата част от населението до края на юни, което е много по-рано от официално заложената цел от Общността. Това съобщи "Блумбърг", позовавайки се на вътрешен документ.

Германия, Франция, Италия, Испания и Нидерландия ще бъдат в позиция да ваксинират напълно повече от 55% от населението си. Тези прогнози са заложени в документа. ЕС иска да се имунизират 70% от пълнолетните до края на лятото - зависи от демографията на всяка страна членка - което съответства на 55-60% от цялото население на Общността.

Прогнозите на Европейската комисия дават някаква надежда, че имунизационната кампания на ЕС ще се подобри след катастрофалното начало, доминирано от забавяния, противоречиви послания и политическа борба. Комисията очаква доставките на ваксини да се увеличат до около 360 милиона дози това тримесечие от 100 милиона през първите три месеца на годината.

Документът, който е с дата 1 април, разкрива подробности за точния брой на дозите, които ще бъдат достъпни за всяко правителство до края на юни.

Докато общата картина е положителна, някои държави членки, включително Хърватия, България, Словакия, Чехия и Австрия, се прогнозира да изостанат. Други държави като Дания и Малта ще постигнат прага за имунитет много по-рано.

Еврокомисарят Тиери Бретон, който ръководи усилията за увеличаване на производството на ваксини, коментира, че блокът има капацитета да достави достатъчно дози за постигане на колективен имунитет до 14 юли. Посочената дата е символична - съвпада с Деня на Бастилията във Франция.

Прогнозите в документа показват, че до края на юни Дания ще ваксинира 79,9% от населението си, Нидерландия ще ваксинира 64,6%, Германия - 61,0%, Франция - 58,2%, Испания - 57,4%, Италия -57,1%, Хърватия - 45,3% и България - 45,0%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай