ЕС ни вкара в много тревожен списък

България е сред страните, в които епидемичната ситуация е най-тежка

ЕС ни вкара в много тревожен списък | StandartNews.com

Епидемичната ситуация с КОВИД-19 в Европейския съюз продължава да се влошава и се смята за "много тревожна" в 10 държави и "тревожна" в други 10, съобщи днес Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията.

България попада в списъка на страните, в които положението е най-тежко. Епидемологичната ситуация в ЕС понастоящем се характеризира с бързо и значително увеличение на случаите и с нисък, но бавно нарастващ процент на смъртност, обобщава европейската здравна агенция в най-новата си оценка на риска. Случаите, хоспитализациите и броят на починалите се очаква да продължат да се увеличават през следващите две седмици, подчертава агенцията, базирана в Стокхолм.Сред 27-те членки на ЕС, в категорията "ситуация, предизвикваща най-голяма загриженост" попадат Белгия, Полша, Нидерландия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария и Словения.

В по-долната категория "ситуация, предизвикваща безпокойство" са Германия, Австрия, Дания, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Словакия.Три държави са в категорията "ситуация, предизвикваща умерена тревога" - Франция, Португалия и Кипър, а други 4 са в категория "ситуация, предизвикваща ниска степен на безпокойство" - Италия, Испания, Швеция и Малта.Методът, използван от Европейския център за категоризация, съчетава абсолютни стойности (брой случаи, хоспитализации и починали) с най-новото им развитие.

Според последните прогнози, случаите на зараза и починалите се очаква да нараснат с около 50 процента през следващите 2 седмици, за да достигнат седмично ниво от 300 нови случая и 2,7 починали на 100 000 души население.В трите държави извън ЕС, наблюдавани от Европейския център - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн - , ситуацията се преценява като "тревожна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай