Експерт каза кое животно е виновно за вируса

Няма категорични доказателства, че коронавирусът е станал по-приятелски настроен към нас

Експерт каза кое животно е виновно за вируса | StandartNews.com

Няма категорични доказателства, че коронавирусът е станал по-приятелски настроен към нас. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от БАН пред bTV. Поне в научните публикации още няма доказателства, че патогенът вече предизвиква по-лека клинична картина. „Факт е, че вирусът няма интерес да ни убие. Той се разпространява достатъчно добре, така че той изпълнява своята мисия. Предстои да видим дали той ще отслаби схватката между нас, каза ученият.

"Дори теоритично да си представим, че ще спре предаването на заразата от човек на човек, това също не е решение на проблема. Причината е, че ние все още не знаем кой е резервоарът на тази зараза в природата, т.е. кой е този животински вид, в който образно казано вирусът се крие. Защото вирусът не е „скочил“ директно от прилепа към човека", обясни проф. Александрова. Вирусът е преминал междувидовата бариера и е попаднал, най-вероятно в прилепите, които са своеобразна работилница за вируси. Но още не знаем от къде е тръгнал новия патоген. Предполага се, че той е дошъл от панголина – люспесто животно, което широко се използва в китайската медицина. Именно заради това неговата популация рязко е намаляла и вирусът си е потърсил нов приемник.

 „Вирусът е тук. Пандемията не си е отишла, това е една ситуация, с която трябва да се съобразяваме“, заяви още  проф. Радостина Александрова. Изграждането на траен имунитет по принцип не е силната страна на коронавирусите.

"Няма ваксина или лекарство срещу коронавирус, но вече съществуващи лекарства, и срещу ХИВ, могат да помогнат", допълни вирусологът. И припомни, че ХИВ е познат вече 40 години, но още няма ваксина.

За да не се върнат отново най-рестриктивните мерки наесен, експертът съветва да се носят маски на всички закрити обществени места.

"Нека подсилим имунната си система - да бъдем сред природата, да приемаме слънчеви лъчи и да се храним с пресни плодове и зеленчуци", призова проф. Радостина Александрова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай