Понеделник,

Джипита искат антигенен тест при 2 от 12 симптома

От: Стандарт -
Джипита искат антигенен тест при 2 от 12 симптома
A
A
A

От Сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат нови критерии за изследване на пациенти със съмнения за COVID-19. Идеите идват във връзка с направленията за PCR тестове, които те скоро трябва да започнат да издават. 

От думите им става ясно, че изискването на здравните власти за поне 5 налични симптома, е решено в различна епидемиологична ситуация. 

Джипитата предлагат пациентите им първо да се тестват безплатно с антигенен тест при 2 от общо 12 симптома, сред които температура, кашлица, главоболие, умора, загуба на вкус и обоняние или затруднено дишане. 

А PCR изследване да се назначава при отрицателен антигенен тест, но при грипоподобни симптоми, предлагат общопрактикуващите лекари. 

„Считаме, че скъсено време за тестване  и обхващане на възможно най-голям брой хора със симптоми ще доведе до по-бързо и обхватно диагностициране и карантиниране на инфектираните, което ще забави темпа на разпространение на инфекцията като по този начин ще намали прилива на пациенти и към болничните лечебни заведения. Освен това, получаването на резултат от тестването в рамките на половин час ще елиминира 24 до 48-часово забавяне на хоспитализация, ако се налага такава. Това са предимствата от ползването на „бързите“ антигенни тестове“, посочват от сдружението. 

Те уточняват, че антигенните тестове трябва да се извършват максимум до 4-я ден от появата на симптомите.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички