Двоен ръст на заразените за седмица

България е на осмо място по смъртност и на 25-то по брой заразени

Двоен ръст на заразените за седмица | StandartNews.com

Двоен е ръстът на заболелите от COVID за седмица. Данните са реферирани от СЗО и от Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, за последното денонощие има 286 новозаразени, при направени  – 4934 теста, най-много са болните в Благоевград и София. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб.

Под карантина към момента са 7677 души.

От 24 до 30 септември, тенденцията е увеличение на болните с 1550 души за седмица , а излекувани са 777.Това означава, че има два пъти повече болни от излекуваните,според данните на здравния министър. Тези данни обаче не са достатъчни за анализи и промяна на мерките, защото периодът е кратък, разясни още Ангелов.

Броя на хората в интензивни отделение е нарастнал с 15%, а на хората имащи нужда от лечение с над 100%. България вече е на 25 място по брой заболели, и на 8 място по смъртност.  С 57% е ръста на заболели през последната седмица у нас, каза доц. Ангел Кунчев. Според него заболяването зависи от това кога пациентът постъпва в болница, на второ място – възрастта му и на трето – придружаващите заболявания.

Предвид увеличаването на броя на заразените бе удължена извънредната епидемична обстановка, мерките не се разширяват и затягат, подчерта здравния министър.

8415 са болничните легла в страната към момента. 

10,5 % от капацитета им е запълнен, и около 4% от леглата в интензивни отделения също са заети към момента. Според Ангелов има риск за здравната система заради недостатъчния брой на медиците. 

От началото на учебната година към 30 септември заболелите деца в детски градини са 12, учениците – 117, учители в детски градини – 17, учители в училища - 72, непедагогически персонал в градините – 49, непедагогически персонал в училищата - 20.

Под карантина са 4043 ученици и 116 учители.

"Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусна инфекция и да си изградим навиците, които сме разписали – носене на маски в закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, да спазваме правилата за социална и физическа дистанция – 1,5 м един от друг отстояние", добави още министър Ангелов. 

„Общо 96 военни са заразени, включително лекари и медицински сестри от ВМА. Има инфектирани и 10 курсанта". Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски.Въоръжените сили са по-изолиран контингент, макар и няколко 10 хиляди човека, там разпространението на болестта е клъстарно, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай