Доставят детските ваксини за ковид у нас до края на годината

Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози

Доставят детските ваксини за ковид у нас до края на годината | StandartNews.com

Днес Европейската комисия трябва да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина срещу ковид, което вече дава възможност тя да бъде прилагана у нас. Това съобщи пред БНТ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства.

Еврокомисията е постигнала споразумение с компанията производител "Пфайзер" след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка, обясни Кирилов.

В момента Министерството на здравеопазването провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози.

Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината, заяви Кирилов.

В следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас. Има информация от ЕС, че е ускорена доставката, допълни Кирилов.

Той е категоричен, че има достатъчно количества ваксини в България. Близо 430 000 ваксини на "Янсен" са поставени от началото на годината, но ваксината на "Пфайзер" е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози.

Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на "Астра Зенека", като предстои да бъдат унищожени, допълни още Кирилов.

106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Пфайзер, съобщи Кирилов. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. Бустерната доза се поставя след шестия месец, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай