Делта вирусът удря все повече млади хора

За това предупредиха от МЗ

Делта вирусът удря все повече млади хора | StandartNews.com

При варианта "Делта" на COVID-19 се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемост във възрастовата група до 19 години. Това съобщи Министерството на здравеопазването на страницата си във фейсбук. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с "Делта" варианта.

"Делта" е над 2 пъти по-заразен и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на инфекцията.

Затова възрастните хора, тези с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки за спазване на дистанция, носене на предпазна маска и др., са по-податливи на заразяване.

При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването.

Колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора. За предпазване от заразяване е необходимо да се избягват места с концентрация на много хора, съветват отново от МЗ.

Други мерки, които е необходимо да се вземат, са проветряване на помещенията в дома и на работното място, миене на ръцете със сапун и вода или използване на дезинфектант за ръце на спиртна основа.

От МЗ отново призоваха хората да се ваксинират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай