Неделя,

Да се притесняваме ли от новия щам на К-19?

От: Стандарт -
113
Да се притесняваме ли от новия щам на К-19?
A
A
A

Нови варианти на вируса и негови мутации тепърва ще се появяват и това само по себе си не бива да бъде повод за тревога. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред БНТ.

"Учените продължават да следят ситуацията, но за момента няма данни, че новият щам причинява някаква много по-сериозна клинична причина, няма данни, че е и по-лека обаче. Ако новият щам се разпространява по-лесно, това би натоварило повече здравната система", отбеляза проф. Александрова. Според нея разработените ваксини ще повлияят и на новите щамове.

"По принцип всички разработвани към момента ваксини, които са над 200, са разработени въз основа на оригиналния щам, който тръгна от Китай. Няма данни, че мутациите, които се появиха, биха могли да компрометират действието на тези ваксини", допълни проф. Александрова.
Относно страничните ефекти от ваксините, вирусологът поясни, че според изискването на Американската агенция за контрол на храни и лекарства, за да се подадат документи за разрешение за спешна употреба, трябва да са проследени поне половината от участниците в клиничното проучване след поставянето на втората доза в продължение на поне два месеца.
За този период, както при проучванията на "Байонтех" и "Пфайзер", така и тези на "Модерна", данни за драматични странични ефекти все още няма, посочи вирусологът от БАН. Тя увери, че каквито и страхове да имаме от ваксината, пълноценният вирус би могъл да предизвика доста по-сериозни проблеми.
Проф. Александрова обясни, че при проучванията на "Пфайзер" и "Модерна" са включени деца над 12 години. Ваксината на "Пфайзер" е получила разрешение за употреба над 16 години, а тази на "Модерна" - над 18 години. Тя обаче уточни, че и предстоящото проучване не се очакват сериозни странични ефекти.
"Няма данни за продължителността на имунитета, който изгражда ваксината. Няма и категорични доказателства, че разпространението на вируса ще се повлияе от ваксинирането на повече хора. Дори с идването на ваксините не може да очакваме, че ще се върнем веднага към предишния си начин на живот", подчерта вирусологът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички