Вторник,

Д-р Маджаров обяви дали PCR теста ще поевтинее

От: стандарт -
104
Д-р Маджаров обяви дали PCR теста ще поевтинее
A
A
A

 

"Няма нужда от изпадане в паника. От пролетта досега има огромна разлика. Вече знаем как да процедираме с това заболяване. Има възможност да се използва голяма част от легловата база в България за лечение на COVID-19. 46 000 има регистрирани легла за активно лечение. В следващите седмици все по-малко ще наблюдаваме случаи на върнати пациенти. В последния месец бяхме свидетели и на някои административни пречки - имаше бюрократични забавяния от страна на НЗОК, сега те са изчистени", заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на "България сутрин".

По думите му фактът, че в последните дни не се наблюдава растеж на заразените, е благоприятен. Според него въпреки че държим 40% положителни проби, реалният им брой в момента е висок. Бързите антигенни тестове щели да докажат повече положителни пациенти.

Лекарят изрази мнение пред Bulgaria ON AIR, че НЗОК не е реагирала адекватно с оглед на ситуацията. Трябвало да се действа много по-бързо и да има синхрон между всички структури в държавата.

Относно това дали има вероятност PCR тестовете в скоро време да поевтинеят, специалистът изрази съмнение това да се случи.

"Не вярвам, че PCR тестовете ще поевтинят. Според това, което виждаме като фактуриране на PCR тестове от различни лаборатории, те са много по-скъпи. По-малко от 60 лв. не е възможно да се намали цената. Трябва да подпишем анекс до няколко дни към Националния рамков договор, в който ще настояваме да се изчисти лимитирането на тестовете", обясни той.

Д-р Маджаров допълни, че пациентите, които се задържат по-дълго в лечебните заведения, струват по-скъпо на държавата.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com